пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку


Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку (World Cancer Day), який організовується Міжнародним протираковим союзом з 2005 року. Рак – це захворювання, при якому відбувається безконтрольний ріст атипових пухлинних клітин, здатних проростати в сусідні органи і тканини, а також поширюватися по кровоносних або лімфатичних судинах в інші ділянки організму з утворенням віддалених метастазів. Злоякісна пухлина в своєму розвитку проходить певні стадії росту, що мають різний перебіг і прогноз.

Сумна статистика. За даними Міжнародного агентства з вивчення раку, число нових випадків раку в світі в 2020 році досягло 19,3 мільйона, а 10 млн людей померли від цього захворювання. В даний час рак є другою за значенням причиною смерті в світі, причому 70% смертей відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Рак молочної залози – 471 випадок (захворюваність 33,0 на 100 тис.населення);

Рак ободової кишки і шлунку – 381 і 259 випадків відповідно (захворюваність 30,3 і 20,7 на 100 тис. населення);

Рак трахеї, бронхів, легенів – 306 випадків (захворюваність 24,5 на 100 тис. населення);

Рак передміхурової залози – 265 випадків (захворюваність 20,8 на 100 тис. населення);

Злоякісні новоутворення шкіри – 248 випадків (захворюваність 19,7 на 100 тис. населення); меланома шкіри – 69 випадків (захворюваність 5,5 на 100 тис. населення);

Рак тіла матки – 197 випадків (захворюваність 14,7 на 100 тис. населення); 

Онкологічні захворювання іншої локалізації – 470 випадків (захворюваність 37,7 на 100 тис. населення). 

Прогнози фахівців. За оцінками фахівців, до 2040 року число нових випадків онкологічних захворювань зросте на 47% і досягне 28,4 млн. За даними КНП «Обласний центр онкологи» за 2020 рік у м.Харкові виявлено 3880 нових випадків (в 2019 році – 4825) онкологічних захворювань (захворюваність 303,9 на 100 тис. населення).

Причини. На даний момент відома велика кількість чинників, що здатні запустити механізми канцерогенезу: • Хімічні канцерогени 

• Канцерогени фізичної природи

• Гормональні фактори 

• Генетичні чинники 

• Якість харчування

Симптоми. Серед численних проявів різних видів раку виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань, які при появі не можна залишати без уваги і в терміновому порядку необхідно звернутися до лікаря:

 – різка втрата ваги без дотримання дієти (від 5 кг в місяць); 

– немотивоване стійке підвищення температури тіла; – немотивована слабкість і швидка стомлюваність; 

– болі в кістках; 

– зміна розміру, кольору, товщини, форми родимок, а також виникнення ран або виразок, що не піддаються терапії; 

– порушення функціонування сечового міхура і розлади травлення (постійні запори або, навпаки, діарея);

 – зниження апетиту, швидке насичення, труднощі при ковтанні та почуття відрази до їжі (особливо до м’ясних страв);

 – патологічні виділення, домішки крові в калових масах, сечі, кровотечі; – стійкий, тривалий кашель, болі в горлі та охриплість; 

– наявність ущільнення, яке прощупується в м’яких тканинах. 


Попередьте рак! За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, не менше 30% поширених видів раку можна запобігти, якщо звести до мінімуму фактори ризику та здійснювати профілактичні заходи, а саме: відмовитися від паління і зловживання алкоголем, нормалізувати вагу, раціонально харчуватися з вживанням в їжу достатньої кількості фруктів і овочів; вести активний спосіб життя. 

До важливих профілактичних заходів відноситься вакцинація проти інфекцій, що викликаються вірусом папіломи людини і вірусом гепатиту В. У боротьбі проти раку дуже важливу роль відіграє раннє виявлення цього небезпечного захворювання. 

Як виявити. Існує два способи раннього виявлення: 

– рання діагностика – обізнаність щодо симптомів раку для своєчасного лікування; 

– скринінг – це система первинного обстеження з метою виявлення захворювання у клінічно безсимптомних осіб. Прикладом методу скринінгу є мамографія для виявлення раку молочної залози. У разі виникнення симптомів раку, необхідно терміново звернутися до лікаря. При ранній діагностиці та відповідному лікуванні існує висока вірогідність вилікувати онкологічне захворювання!


Немає коментарів:

Дописати коментар