четвер, 3 лютого 2022 р.

Архітектор храму слова

Євген Маланюк – письменник поет, публіцист літературний критик, одна з найяскравіших постатей української літератури. Всю свою творчість він присвятив відродженню самобутньої української нації.

Народився письменник 125 років тому, 1 лютого 1897 року. Навчався в Єлисаветградському реальному училищі, Петербурзькому політехнічному інституті, Київській військовій  школі.

Під час подій української революції 1917-1921 років  перебував на  службі  в лавах УНР, був  ад’ютантом генерала Василя Тютюнника, який у 1919 року помер на Євгенових руках від тифу. Це було великим потрясінням для юнака. Занепад УНР став приводом покинути батьківщину і виїхати в еміграцію. Тут Євген Маланюк багато писав, видавав разом з однодумцями журнал «Веселка» в якому й сам  друкувався. Деякий час письменник входив до складу Ліги українських націоналістів, співпрацював у журналі цієї організації «Державна нація». Перша збірка віршів «Стилет і стилос», яка вийшла у 1925, стала неабиякою подією в тогочасному літературно-мистецькому процесі, викликавши неоднозначну реакцію: від цілковитого несприйняття до надзвичайного захоплення. Цією книгою, як і наступною – «Гербарій» Маланюк ствердив свої позиції поета-націєтворця, яким не зрадив до самої смерті.

Євген Маланюк був також лідером літературного гурту «Танк», до якого входили Юрій Липа, Олена Теліга, Петро Зайцев та ін.

У США, куди поет переїжджає згодом, з’являються друком його збірки «Влада», «Поезії в одному томі», «Остання весна», «Серпень»; окремим виданням виходить поема «П’ята симфонія», що уславлює діяльність борців за українську державність. Євген Маланюк продовжує працювати і в галузі публіцистики, літературознавства. Видання «Нариси з історії нашої культури», «Малоросійство», «Ілюстрісімус Домінус Мазепа – тло і постать», «Книга спостережень» з часом отримали широкий резонанс.

Євген Маланюк – видатний мислитель, який високо підносив ідеали краси й довершеності, усією творчістю прагнув відродити в серцях українців національний дух, пробудити гідність і силу волі. Тим самим повторював:

«Як в нації вождів нема,

Тоді вожді її поети!»

З творчістю Євгена Маланюка можна ознайомитися в бібліотеці-філії №8

                                                                                                                         Вікторія Вітряк

 


Немає коментарів:

Дописати коментар