понеділок, 21 лютого 2022 р.

Єднаймося в День рідної мови


Сьогодні відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Не для всіх мешканців Білої Церкви українська є рідною. Мова йде про нацменшини. Та попри це, живучи в Україні, вони вивчають українську і радо розділяють нове вміння з корінними білоцерківцями. Бібліотека 8 багато років співпрацює з національними спільнотами, проводить зустрічі і творчі вечори. Підтримуємо дружні відносини з поляками, євреями, казахами, кримськими татарами, ромами, грузинами, чеченцями нашого міста та області. Приємно відзначати позитивне ставлення до нашої мови. Добрі спогади залишила досконала українська  керівника Іудейської релігійної громади "МІЦВА" Андрющенко Нателли Ігорівни. 

Про національні меншини в Україні
У національному складі населення України переважають українці. В Україні живуть представники понад 100 націй. Групи громадян України, які не є українцями за національністю ,виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою належать до національних меншин в Україні. Найчисельнішими з них є росіяни, євреї, білоруси, молдовани, болгари, поляки, угорці, румуни, греки, татари, вірмени, роми та ін. Захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України, закон повинен дбати і про права національних меншин. Йдеться про захист традицій, свят, мови, фольклору. Разом із тим представники нацменшин повинні знати, поважати й цінувати українську мову і традиції.

Та не секрет, для того аби мати мотивацію щось вивчати, спочатку слід ним зацікавитися. Міжнародна спільнота вже не раз виявляла прихильність до нашої мови: 1934 року в Парижі на фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством, словотвірними можливостями та синтаксичною гнучкістю. А який фурор викликали наші пісні на конкурсі Євробачення! Щоб і інші побачили всю красу нашої мови, полюбімо її як найкращу й найріднішу, візьміть участь у флешмобі на нашій сторінці в "Фейсбук" за хештегом #флешмоб_найкрасивіше_слово.

Єднаймося!


Немає коментарів:

Дописати коментар