понеділок, 7 лютого 2022 р.

210 років з дня народження Чарльза Діккенса


Один з великих письменників-портретистів вікторіанської Англії  - Чарльз Діккенс - народився 210 років тому – 7 лютого 1812 року. 
Відзначаючи появу важливого для багатьох письменника, наводимо підбірку його найкращих книг.



Посмертні записки Піквікського клубу
"Посмертні записки Піквікського клубу"  перший роман Чарльза Діккенса, випущений у 1836-1837 роках. Саме з цієї книги (а також з її рум'яного та пухкого головного героя) розпочалася блискуча кар'єра письменника.

Різдвяна історія
Опублікована в 1843 році, "Різдвяна історія" робить нас свідками того часу, коли Англія піддалася відродження старих різдвяних традицій вікторіанського двору. Робота стає тлом для вивчення людської поведінки  на прикладі містера Скруджа, скупого старого, який повинен піддатися привидам різних своїх різдвяних свят аби розтопитилося його серце. Як і інші його твори, «Різдвяна колядка» неодноразово адаптувався для театру та кіно.

Девід Копперфілд
Робота з автобіографічним підтекстом, Девід Копперфілд був «улюбленим сином Діккенса». Головний герой, вихований злим вітчимом і покірною матір'ю, представляє життя автора, його кохання, друзів, розчарування чи досягнення, простежені від його народження до смерті. Без сумніву, один із найвпливовіших творів письменника, який був надрукований у 1850 р. окремими частинами.

Історія двох міст
Другий за продажем роман "Дон Кіхота де ла Манча" "Історія двох міст" виданий у 1859 році з великим успіхом. Первинний тираж був 12 тисяч примірників - довелося додруковувати і неабияк, а 100 тисяч на тиждень. Аналіз часу крізь призму двох міст: мирного і тихого Лондона та Парижа, в яких пережовуються хвилювання та непокірність людей, незадоволених своїм становищем. 

Великі надії
Роман публікувався в різних випусках між 1960 та 1961 роками. Великі задуми за структурою нагадують "Девіда Копперфілда". Це навчальний роман з різними посиланнями на життя Діккенса. Роман описує перетворення двадцятивосьмирічного Філіпа Пірріпа, коваля-початківця, який прагне стати володарем англійської знаті, незважаючи на безліч привидів минулого, з якими йому доведеться боротися. 

Пригоди Олівера Твіста
"Пригоди Олівера Твіста"  найзнаменитіший роман Діккенса. Стара добра Англія неласкова до сиріт та жебраків. Історія хлопчика, що залишився без батьків і змушеного поневірятися похмурими нетрями Лондона. Перипетії маленького героя, численні зустрічі та щасливий кінець важких і небезпечних пригод і досі хвилюють багатьох читачів по всьому світу.
 
В читальному залі та на абонементі бібліотеки8 вас чекає повне зібрання творів Чарльза.Діккенса, творчість впливає на цілі покоління. 

Немає коментарів:

Дописати коментар