середу, 29 липня 2020 р.

Митрополит Андрей : ювіляр, блажений, праведник…


Кожен із нас набуває граней внутрішнього Я: працьовитості чи лінощів, милосердя чи байдужості, доброчинства чи жадібності, смирення чи хвальковитості. Кожен ступає шляхом або чеснот, або безчестя.
Митрополит Андрей  Шептицький усім своїм життям утверджував віру, надію і любов як засадничі чесноти світу, в якому мільярди Я мають порозумітися, щоб співіснувати в мирі й приязні.
Мова піде про книгу «Шептицький від А до Я» від «Видавництва Старого Лева». Тексти до видання підготували Галина Терещук та Оксана Думанська, а оригінальний дизайн запропонувала студія «Аґрафка» – Романа Романишин та Андрій Лесів. Видання не просто цікаве, а навіть несподіване. Спробуємо розібратися, чому?
«Шептицький від А до Я» - це родинна книга,  своєрідна абетка, яка відкриває читачам головні віхи життя великого митрополита, оповідає про його рід, формування його як людини і духовного наставника сучасників, вона  як багатошаровий пиріг де  кожен може відчитати різні смисли. Відразу хочеться відзначити інформативність, доступність та простоту текстів, стильне художнє (дизайнерське) оформлення, ретельний підхід до композиційного та колористичного вирішення.
Обкладинка абетки відображає життя Митрополита в символах – від народження до покликання, яке слід читати рядами знизу догори (від світу дольнего до світу горнего).
У книжці використано багато художніх засобів, які ненав’язливо, часом у вигляді забави, звертають дитячу та й дорослу увагу на речі важливі та серйозні. Автори продумали ілюстративно-розповідальний прийом, який спрацьовує на користь «складного» для дитячого розуміння матеріалу.
 Приміром, на літеру «Є» автори пропонують тему «Шептицький та євреї». Щоби дитина зрозуміла цей складний і дражливий навіть для дорослого матеріал, автори знаходять дуже виразний лаконічний образ: Митрополит «розкриває» над головами людей з єврейською символікою парасольку, захищаючи їх від смертоносного дощу. Символізм, поєднаний із графічним мінімалізмом та вдалими кольоровими рішенням, дуже виразно оповідає про діяльність митрополита в справі порятунку тисяч  євреїв.
Подібний образний прийом-сюжет автори пропонують на кожну літеру. Наприклад: на букву«Ц» – цукерки – автори розповідають історію про підтримку Шептицьким українського виробника; на літеру «Х» – художник – про митців-стипендіатів, яким Владика дав можливість здобути освіту та реалізувати творчі задуми.
І коли йшлося про літеру «Г», виявилося, що Андрей Шептицький мав перемовини із голлівудськими режисерами щодо фільму про голодомор.  Але в авторів уже було два слова, що стосувалися роду Шептицьких – «граф» і «герб». Довелося  пожертвувати цим фактом і сподіватися, що колись хтось таки напише  звичайну книгу , в якій  згадають саме цей епізод митрополитових зацікавлень.

Вдалим ходом авторів стало введення у ілюстративний матеріал «маленького героя» (зображення хлопчика, подане «дитячою рукою»), який присутній чи не на кожній сторінці. Він разом із читачем «подорожує» сторінками Абетки, часом бере активну участь у сюжеті, подібно як читач, спостерігає за тим, що відбувається у книзі. Хтось побачить у ньому маленького Романа Шептицького, що переглядає своє життя; хтось зануриться у власне дитинство, коли довколишній світ сприймається у іншому вимірі та кольорі

  Ближче до кінця книги є зображення цікавого конвертика, на якому, після прочитання книги рекомендується написати: "Твоя віра - це...", "Твоя надія - це...", "Твоя любов - це..." На мій погляд, це прекрасний привід для роздумів, а книга неодмінно підкаже відповіді на ці питання.

Познайомитися з книгою «Шептицький від А до Я» ви зможете завітавши до бібліотеки №8

Щептицький від А до Я / тексти Г. Терещук, О. Думанська; графічне опрацювання Р.Романишин, А.Лесів. – Л. : Старий Лев, 2015. – 72с.






Немає коментарів:

Дописати коментар