четвер, 2 липня 2020 р.

70 років від дня народження шведського прозаїка Анніки Тор

Анніка Тор – шведська письменниця.
Народилася у єврейській родині.
Перш ніж стати письменницею, працювала секретарем, бібліотекарем і кінокритиком. Тор пише романи, п'єси, кіносценарії, в основному для дітей та підлітків.
Зараз проживає у Стокгольмі.

Анніка Тор – авторка тетралогії про Другу світову війну, яка включає повісті “Острів у морі”, “Ставок білих лілій”, “Глибина моря” та “Відкрите море”, що розповідають історію про двох сестер-біженок. Щоб уберегти дітей від лиха, батьки в 1939 році відправляють їх із Відня до Швеції, яка у часи війни зберігала нейтралітет. Сестри потрапляють у нову, зовсім невідому їм країну. Після великої галасної столиці дівчата опиняються на невеличкому острові посеред моря неподалік Гетеборга. Для молодшої сестри, семирічної Неллі, яка тільки-но пішла в школу, дуже легко призвичаїтися до нових умов, вивчити мову, знайти друзів. Але для дванадцятирічної Штеффі все значно складніше. Її лякає невідомість: що чекає на них із сестрою? Деякий час Штеффі боялася, що шведи стануть для євреїв другими німцями, або до Швеції прийдуть фашисти і гоніння продовжаться.
Спершу Штеффі видається оточуючим вередливою, невдячною. Але насправді це не так. Дівчина хоче справити гарне враження, показати, що не оцінює людей за їхнім зовнішнім виглядом. Та після першого знайомства вона розуміє, що зовнішність важлива для тих дітей, з якими вона вчиться. Кароока й темноволоса, вона надто виділяється серед білявих шведів. Дівчину турбує, що вона ні з ким не може поділитися своїми переживаннями. Рідних батьків вона не хоче засмучувати, а прийомні її не зрозуміють. Тож єдина людина, якій Штеффі може довіритися – це вона сама. Хоча після першої спроби знайти друзів вона лише наживає ворогів, дівчина не здається і врешті знаходить подругу.
Крім того, героїню непокоїть і дещо інше. У той час не кожен міг дозволити собі отримати повну середню освіту. Про навчання у старшій школі, гімназії, університеті мало хто задумувався. Але для Штеффі вкрай важливо здобути освіту й професію. Спочатку це була лише дитяча мрія – бути лікарем, як батько. Але потім, коли рідні батьки опинилися так далеко, ця мрія стала її метою. Адже так Штеффі матиме можливість забезпечити навчання сестри і, ймовірно, побачитися з батьками.
У 1999 році отримала німецьку премію в галузі дитячої та юнацької літератури за повість «Острів у морі». За ту ж повість у 2000 році була удостоєна Міжнародної літературної премії імені Януша Корчака, ставши її останнім лауреатом.

Немає коментарів:

Дописати коментар