середу, 22 липня 2020 р.

Всесвітній день китів і дельфінів


23 липня присвячене неймовірним істотам ряду китоподібних. Не так вже й багато тварин на землі або в морі так само надихають нас, як кити та дельфіни.
Доброзичливе ставлення дельфінів до людини - досі не з’ясоване явище. Складається таке враження, що дельфіни вважають нас за своїх родичів. Вони щиро радіють зустрічі з людиною, вітають стрибками з води, абсолютно не бояться нас.
Дельфіни володіють всіма ознаками ссавців, а саме, вони вигодовують своїх дитинчат молоком, вони теплокровні та мають шерсть. Так-так! Ви не помилилися, саме шерсть. Новонароджені дельфіни мають слабко виражений волосяний покрив, у міру дорослішання він рідшає, а незабаром зовсім зникає.

Походять дельфіни від наземних тварин. Близько 50 мільйонів років тому в прибережних водах полювала тварина, яка трохи нагадувала вовка. Поступово еволюція пристосувала її для життя у воді. Передні лапи перетворилися в ласти, задні лапи стали коротшими і утворили хвіст, дихальний отвір перемістився на задню частину голови. Живуть дельфіни в сім'ях, на чолі як правило самка. Іноді пара сімей може об'єднуватися заради полювання. Ці ссавці дуже розумні, дбають про поранених родичів, що допомагають при родах і можуть відганяти акул від сім'ї.

Дельфін, який рятує своїх родичів часто ціною власного життя, так само поспішає на допомогу й людині. Зафіксовано багато випадків, коли ця розумна істота витягує на берег лю¬дину, яка потопає, рятує від смертельно небезпечної акули, показує дорогу морякам, що заблукали. Люди, які плавали з дельфінами, стверджують, що виникає відчуття, ніби ти гуляєш вулицею серед симпатичних людей.
Дельфіни вміють спілкуватися, у деяких видів спостерігаються стійкі родинні зв’язки. Вчені з’ясували, що у кожного дельфіна є ім’я, яке він отримує при народженні.
Дельфіни не мають нюху, але у них є почуття смаку. Подібно людям, що вони можуть розрізняти солодкий, кислий, гіркий і солоний смаки.
Дельфіни дихають повітрям. У них немає зябер, як у риб, зате є легені й дихало на верхній частині тулуба. Це ж дихало кити та дельфіни використовують, щоб видавати різні звуки. Афаліни зазвичай затримують дихання в середньому на 7.25 хвилини. Але можуть провести під водою і до 15 хвилин.
Дельфіни ковтають їжу не жуючи, так як не мають жувальних м'язів. І на останок хочеться додати, що на відміну від риб, які рухають хвостом з боку в бік, дельфін махає хвостом вгору вниз.
Кити — дивовижні тварини. Це величезні істоти на планеті і, незважаючи на свої гігантські розміри, одні з найнебезпечніших. Вкрай рідкісні випадки нападу на людей, в основному таке відбувається, коли судно випадково напливає на тварину.
Найбільші кити — сині. І ймовірно, це найбільші істоти, які коли-небудь населяли планету.
В середньому довжина кита — від 22 до 27 метрів, самки завжди більші за самців. Самого великого кита з відомих зловили в 1926 році, у довжину він сягав 33 метрів, а вага тварини становив 150 тонн. Деякі вчені вважають, що раніше кити були ще більше, вони просто змізерніла з-за китобійного промислу. Так, є деякі свідчення, що серед синіх китів зустрічалися справжні гіганти до 37 метрів.
Жодна інша жива істота на нашій планеті не зможе видати звук такий гучності, як кіт. Заклик одного з представників на низьких частотах здатні почути кити на відстані більше 16 тисяч кілометрів.
У китів немає зовнішніх вух, а вони слухають «горлом». А якщо бути точніше, то нижньою щелепою. Від неї звук проникає до середнього і внутрішнього горла.
А ще у китів дуже поганий зір і немає нюху, так що слух — єдиний спосіб орієнтуватися в океані і добувати собі їжу. Тому величезні незручності китам доставляють кораблі та інші зовнішні шуми, що з'являються з вини людини.
Кити з'їдають близько трьох тонн їжі в день. Харчуються вони лише влітку, а приблизно 8 місяців в рік практично нічого не їдять, виживають вони за рахунок накопиченого жиру. І, як наслідок, влітку кити їдять просто цілий день, поглинаючи все на своєму шляху., і цю унікальність формують борозни, плями від бурих водоростей і шрами.
Кити можуть обходитися без кисню до двох годин, але зазвичай тварина вдихає від одного до чотирьох разів на хвилину. Коли тварини у воді, то дихало закривається клапаном.
Кити теж можуть розмовляти. І не тільки між собою. Вважається, що кити здатні імітувати мову людини.
Всі китоподібні (в тому числі і дельфіни) — нащадки парнокопитних. Гіпотеза свідчить, що предки китів жили на землі і ходили на чотирьох ногах. Проте в ході еволюції вони спустилися в океан у пошуках їжі. Спочатку вони просто полювали на рибу у воді і виходили відпочивати на берег, але із-за конкуренції з іншими тваринами, предків китів доводилося йти все далі і далі. Так вони і залишилися жити в океані. Сталося це приблизно 50 мільйонів років тому. Ну а найближчий родич кита — бегемот.
Багато дослідників вважають, що дельфіни створили свою морську цивілізацію. Люди вийшли з води на сушу, дельфіни залишилися, де були. Є чудова фраза: «Людство створило гроші, телебачення та атомну бомбу. Дельфіни щасливі без усього цього».

Немає коментарів:

Дописати коментар