понеділок, 1 червня 2020 р.

Найкраще - дітям. А що може бути краще, ніж хороша книга?

В один нежданий-очікуваний момент в сім’ю  неспинно вривається дитинство. Світлокосе, тепле і ніжне воно заливає сміхом усю оселю, сипле вусібіч свою ненаситну мудрість, поповнює і тут же розсипає, її ж так багато… 
У таких маленьких Людей так скоро з’являються вподобання. Танці, музика, спів, мультфільми. Отут, якщо ви якраз і доцільно підлаштувати тісне знайомство малюка з пані Книжкою. Можна спостерегти, яка тематика найбільше подобається дитині і підібрати за нею книгу. Обов’язково звертайте увагу на гарно ілюстровані видання. Показуйте на собі приклад гарного читача і з часом дитина сама проситиме читати їй і з більшою охотою братиметься до цього нелегкого, але такого приємного процесу. 
І не забувайте радіти зі спільних читань. Дитині буде надзвичайно приємно з того, що близькі люди поділяють її захоплення. Для вас, наші любі читачі, ми із задоволенням цілий рік відкриваємо нові книги та авторів, та сьогодні, в День захисту дітей, пропонуємо перелік книг, які до вподоби будуть маленьким ліхтарикам, що світять нічим інакшим, як щастям, та для тих, хто і сам любить читати дитячу літературу.
Перші два – уже класичні твори Всеволода Нестайка, які і розважать, і життю навчать.
Тореадори з Васюківки
В цій книзі кожен хлопчисько впізнає себе. Свої витівки, прокази, вигадки і пригоди. 
Книга розповідає про шкільні роки двох нерозлучних друзів, які неодмінно хочуть прославитися на весь світ. Цикл оповідань включає в себе три невеликі повісті. Історія починається з відчайдушного інженерного проекту хлопців - споруди гілки метрополітену під сільським свинарником. В результаті 50-кілограмова свиня провалюється в безодню «інженерного проекту».
Надалі хлопців чекає корида з сільської коровою, пошук шпигунів у власній селі і багато карколомних і смішних сюрпризів. 
При цьому в основі всіх творів Нестайко знаходиться проста ідея - дружба і готовність прийти на допомогу людині, яка цього потребує.
Дивовижні пригоди у лісовій школі.
Ще одна книга відомого всім українцям автора стала справжнім бестселером на всі часи. 
Цей цикл орієнтований на дітей молодшого віку - дошкільнят і молодших школярів. Легка, життєрадісна, сповнена м'якого доброго гумору книга розповідає про веселі, дотепні пригоди зайчика, їжачка та їхніх однокласників, учнів спеціалізованої музичної лісової школи, де викладання ведеться на ведмежому мовою.
Дивовижні пригоди маленьких звірят розважають, надихають і закохує в читання однаково і малюків, і дорослих.
Таємниця козацької шаблі
Ще одна цікава книга для і про українських дітей. Безсумнівний бестселер останніх років, хоча перше видання побачило більше 15 років тому.
Це пригодницька повість письменниці Зірки Мензатюк для дітей і дорослих. Дружне сімейство обзаводиться автомобілем і тут-же відправляється назустріч пригодам. У пошуках справжньої козацької шаблі вони подорожують по місцях бойової слави українських козаків. Звичайно-ж потрапляють в різні халепи, але завжди знаходять вихід завдяки своїй кмітливості. Крім того, на їх шляху до мети виникають підозрілі перепони і загадки, що збивають з маршруту в небезпечні місця. 
У творі переплітаються вигадані епізоди з реальними подіями. Автор показує чудові сімейні відносини, патріотизм і сміливість. Багато гумору, пригод і мандрів по Україні захоплюють читачів різного віку.
Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами
Зворушлива і ніжна настільна книга багатьох українських малюків. Під цю історію люблять засипати карапузи мабуть з самого народження. Видавництво Абабагаламага прекрасно оформила книгу свого керівника і натхненника - письменника Івана Малковича. І подарувала нам справжній шедевр.
Отже, мама маленького зайчика застудилася, і він вирішив піти купити для неї меду, адже чай з медом - найкращі ліки. Але місто велике, а Зайчик - дуже маленький, і він, на жаль, заблукав ... Зворушлива історія з прекрасними ілюстраціями і щасливим закінченням. У надзвичайно живописних ілюстраціях Софії Ус гармонійно поєднуються олія і акварель.
Русалонька Із 7-В
А тепер - книжка української письменниці Марини Павленко спеціально для підлітків. Хоча і дітям молодшого віку вона теж припаде до смаку. У циклі повістей про дуже сумно з 7-В - все, що турбує юні серця. Від закоханості до прокляття, від кошмарів до пригод. Багато інтригуючих детективних загадок і казкових фантазій.
Ви завжди думали, що казки - це тільки вигадки для дітей і чудес на світі не буває? А якщо над вашим однокласником-красенем повисає родове прокляття? Що якщо твої нічні кошмари проникають в сусідні квартири? Якщо вашу тітоньку потрібно терміново рятувати від її ж власного весілля? А в старовинному шафі раптом заводиться машина часу? Що робити і як бути? Терміново читати історії русалоньки і, приміряючи на себе, шукати рішення і працювати над щасливим фіналом разом з нею.
36 і 6 котів
Галина Вдовиченко - українська дитяча письменниця подарувала нам чудову та популярну книгу, яка не залишить байдужим ні одного любителя котів. 
Отже, 36 і 6 котів - саме стільки, скільки потрібно для щастя. Або для нещастя? Але про все по порядку. Одним дощовим ввечері в одному старовинному будинку однієї суворої пані раптом оселилося 36 і 6 котів, кішок і кошенят. Бездомні коти, на чолі з лисим сфінксом полонили серце не поступливою господині. Але, ні сама пані, ні її племінник навіть уявити собі не могли, чим обернеться вторгнення в їхнє життя котячого племені.
Гаррі Поттер і філософський камінь
Ось про цю, без сумніву найвідомішу книгу можна було б і не згадувати. Вона, звичайно-ж знайома всім, це визнаний світовий бестселер і лідер всіх топів і чартів. 
Однак саме в українському перекладі багато фанатів знайшли для себе ту родзинку і чаклунство, яке безсумнівно притаманне оригіналу в авторстві іменитої Джоан Роулінг.
Та й нове видання дуже вдале. Користується популярністю і попитом. Зручний формат, шикарні ілюстрації і захоплююча історія. Що ще потрібно для щастя?
До речі, це саме та сама книга, з якої багато українських діти відкривають для себе любов до читання і книжок. Так що, якщо ви хочете прищепити своєму чаду цю корисну і цікаву звичку - сміливо рекомендуємо спробувати Гаррі Поттера в якості першого серйозного чтива.
Чарлі и шоколадна фабрика
Родзинка рейтингу - така знайома і, в той-же час, така багатогранна книга Роальда Даля. Напевно саме цей прихований другий і третій сенс і майстерність письменника визначають незмінний інтерес українських читачів і незмінний успіх книги на міжнародних ринках.
Нехитра на перший погляд історія з кожним прочитанням здатна дивувати і розбурхувати фантазію не тільки юного читача, а й дорослого бібліофіла.
У цій книзі є все - і непередавана атмосфера і фантастичні пригоди й дивовижні казкові знахідки і солодкий вабливий світ. У ній також присутня сувора правда і жорстока справедливість, п'янке божевілля і гіркий присмак.
Ця книга для перечитування. Обов'язково - в оригіналі або українському перекладі. 

А ось п’ять найкращих дитячих книжок 2019 року за версією ВВС Україна. Підсумки цього року очікуємо в грудні.
"Сапієнси", Володимир Арєнєв - перший український науково-фантастичний роман для підлітків. "Молодший читач побачить тут пригоди, детективну інтригу, світ, де до школи літають на реактивних наплічниках; старший - чимало відсилок до тих книжок і фільмів, на яких ми росли і завдяки яким стали тими, ким стали", - говорить про свою книжку Володимир Арєнєв. 
"Академія Аматерасу", Наталія Матолінець
Це історія про те, що найзапекліші битви - завжди з собою, найважливіші подорожі - у глибини власної душі, а любов і дружба варті того, щоб виходити за межі своїх можливостей.
"Читати "Академію" варто, щоби пережити неймовірну пригоду. Пригоду на грані життя та смерті. 
"Коли я була лисицею", Таня Поставна
Це книжка про дитинство й віру в дива, про силу дитячої уяви та стосунки зі старшими. Про те, що деколи дідусь і бабуся можуть замінити батьків.  
"Ця книга допомагає дітям зрозуміти, що можна бути ким завгодно і яким завгодно. Що можна мріяти без кордонів і будувати свій світ таким, яким його хочеш бачити саме ти. Книга "Коли я була лисицею" допомагає дитині усвідомити, що завжди знайдеться той, хто любитиме тебе з усіма твоїми мріями і дивацтвами. Треба тільки завжди бути собою і не переставати вірити в дива", - розповідає про свою книгу авторка Таня Поставна.
"Мія і місячне затемнення", Оля Русіна
"Це історія про те, як будувати стосунки з неідеальними близькими людьми. У дитячих книжках - та і в дорослих - рідко трапляються такі справжні, добре виписані персонажі й ситуації. 
ілка Квасоля та Опівнічний Пожирака", Галина Ткачук.
Галина Ткачук радить читати її книгу, якщо "ви цікавитеся людьми, які вміють перекидатися на тварин, птахів або на гриби", а ще "якщо у вас давно уже виникла підозра, що підручники з історії та енциклопедії, які оповідають про давній Київ, приховують від вас щось дуже важливе".

Немає коментарів:

Дописати коментар