вівторок, 23 червня 2020 р.

Fashion історія


Цього року відзначає своє 70-річчя легендарний журнал про моду, красу, стиль - Burda Moden . Його іменита засновниця Енне Бурда здійснила революцію в модній свідомості жінок, коли запропонувала геніальну в своїй простоті ідею  : сукню, як у кутюр'є, з ноткою паризького шику, можна шити власноруч. Тож, геть  практичність і непомітність, вперед до краси та індивідуальності! До 1974 року Burda Moden стає найвідомішим експортним виданням, перекладається різними мовами і продається у 125 країнах, з'являються різні спецвипуски. Саме  Енне Бурда навчила жінок в усьому світі не чекати манни діорівської від чоловіків , а шити й вишивати своє щастя власноруч.




«Бурда моден» був першим західним модним журналом, доступним у Радянському Союзі. Його вихід приурочили до Міжнародного жіночого дня 1987 року. Тодішній міністр закордонних справ ФРН Ганс-Дітріх Геншер сказав, що для налагодження дружніх зв'язків із Радянським Союзом Енне Бурда зробила більше, ніж до неї три посли разом узяті. Цей журнал не тільки друкував картинки, як одягаються леді на Заході, а й давав у руки «вудочку» — рятівні викрiйки з точними розрахунками, вчив жінку прикрашати не тільки себе, а й чоловіка, дітей, дім, святковий стіл,  тощо. Тираж першого номера Burda Moden в СРСР склав 100 тисяч примірників. Кожний випуск коштував 5 рублів. («Работница» з «Крестьянкой» по 35-40 коп.). Це приблизно ціна 25-ти вафельних стаканчиків морозива або 2-х місячних проїздних квитків, але журнал   моментально ставав дефіцитом.



Бібліотечна система нашого міста почала отримувати Burda Moden з перших випусків, тобто у1987р., і у жінок Білої Церкви з’явився доступ до справжньої капіталістичної моди.Спочатку модний глянець був у центральній бібліотеці, а пізніше – у великих філіях, в т. ч. у бібліотеці8.Не важко уявити, що він користувався шаленим попитом. Навіть серед чоловіків.
Пізніше, після розвалу СРСР, видавництво розформувалося на російське «Видавничий дім «Бурда», та українське «Бурда-Україна», засноване в1997 році. Звичайно, за стільки років журнал, що з'явився в Німеччині, дуже змінився, адже змінюється мода, технологїі.  Burda ж, як і раніше, залишається сильним медіабрендом, що поєднує людей, які не бояться вчитися і творити  речі своїми руками. У кожному номері, як і раніше, представлені колекції викрійок, в т. ч. в розмірі plus. Також в журналі публікуються новини зі світу моди та стилю, репортажі і розповіді про дизайнерів, б’юті-огляди, кулінарні  рецепти. Ідея Енне була в тому що потрібно шукати власний стиль, а не сліпо вірити модним тенденціям. «Іноді доречніше плисти проти течії», - попереджала вона своїх читачок, а ще стверджувала, що «чудеса можна творити своїми руками».
У бібліотеці8 є випуски Burda  за останні 4 роки. Його і зараз не оминають увагою читачки. Для одних – це можливість завжди бути в тренді, комусь, як от майбутнім дизайнерам одягу, що опановують мистецтво моди у коледжі сервісу та дизайну, він допомагає у навчанні. А для когось – це ностальгія за минулим.
                                     
                                               А ви читали цей знаменитий  журнал?

Немає коментарів:

Дописати коментар