середа, 5 червня 2024 р.

Пластик - корисний чи шкідливий?

Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Кожного року це свято має своє гасло, яке підкреслює актуальні екологічні проблеми та завдання. Цьогоріч його акцент спрямований на використання пластику. Пластик - корисний чи шкідливий? 

Пластикові пляшки вперше були використані в комерційних цілях у 1947 році, але залишалися відносно дорогими до початку 1960-х. Зараз ця практична, недорога і зручна тара використовується дуже широко. Вважається, що американці використовують близько 2 млн пластикових пляшок на годину. Більшість цих пляшок відкидаються і не утилізуються.

Пластик і пластмаси складають найбільшу частку твердих побутових відходів. Але пластик дуже шкідливий для навколишнього середовища - він довго розкладається і залишає після себе складні отруйні хімічні сполуки. Пластикові відходи розкладаються 100-1000 років!

Звичні та зручні поліетиленові пляшки від напоїв найчастіше просто викидають і не завжди у смітник. Природі вони загрожують справжньою катастрофою - забруднюють водойми, околиці доріг і населених пунктів. В кінці 90-х у Тихому океані виявили плавучий сміттєвий острів, який складався, в основному, з пластикових виробів. Спеціалісти-океанологи стверджують: площа плаваючого сміття у 2 рази перевищує континентальну площу США.

Вчені попереджають про небезпеку пластикових пляшок. Американські дослідники заявили, що пластик викликає мозкові порушення і порушення обміну речовин, а вчені з Канади - що він ставить під загрозу здоров'я дітей і новонароджених, а також погіршує стан навколишнього середовища.


Немає коментарів:

Дописати коментар