вівторок, 25 червня 2024 р.

«Духовне послання. Крони» . Світла пам’ять про художника.

 14 червня 2023 р. у виставковій залі при бібліотеці №5 Білої Церкви  відбулась виставка картин Тіта Макашева ( Дмитра Макашева).

 Через рік, 16 червня, художника не стало. Тяжка хвороба невблаганно забрала талановиту людину, вчителя, наставника. Перша персональна у Білій Церкві на біс! Філософський погляд на буття через призму споглядання розвитку крони дерева – так презентував Тіт Макашев основний лейтмотив своєї виставки картин, яка відкрилась у виставковій залі при бібліотеці-філії №5.

Народився художник у мистецькій сім’ї в місті Одеса 18 грудня 1968 р. В 4 роки отримав першу перемогу у загальносоюзній виставці дитячого малюнку «Діти миру за мир», а в 8 років зіграв першу роль у кінофільмі «Раба любові». 1984 року закінчив з відзнакою навчання у Театральному класі ЗОШ №37 м. Одеса.

З 1985 по 1989 роки – навчався на художньо-педагогічному відділенні Одеського художнього училища ім. М.Б. Грекова. З 1989 по 1999 р.р. продовжив навчання в Національній Академії мистецтва України, де став дипломантом майстерні станкового портрету, керівник – професор В.Г. Пузирков. У тому ж році відбулася персональна виставка у конференц-залі Київради, де проходила зустріч бізнесменів Великої сімки з представниками уряду. До 2009 року Тіт Макашев брав участь у 19-ти виставках живопису і сучасного мистецтва, будучи членом Міжнародної мистецької асоціації «Терра-Інкогніта – асоціація за сприяння сучасному малярству в Україні». 2003 року працював головним художником Київського обласного театру ім. П.К. Саксаганського. В тому ж році організував мистецько-філософську студію для дітей «Візантійська троянда». У 2006 році. працював в Коледжі сервісу та дизайну м. Біла Церква. 2007 р. – Державна академія керівних кадрів культури і мистецтв, Інститут ландшафтного дизайну (м. Київ).

З 2009 року Тіт Макашев працював другим редактором філософського часопису «Суб Роза». У 2009-2019 роках митець бере активну участь у мистецьких проектах, як вiльний живописець.

Картини художника знаходяться в колекціях світу, зокрема в Лондонському зібранні Джеральда Даррела, у музеї Української Академії мистецтв.

Цікава людина, цікаві картини, цікава виставка.  Була…

 Сьогодні 9 днів від дня смерті Тіта Макашева. Царство небесне. Світла пам’ть.

                                                                                                                  Любов Михайлюк

 

Немає коментарів:

Дописати коментар