четвер, 23 лютого 2023 р.

Колодій іде, весну веде

В останній тиждень зими українці святкують Масляну або Колодія. Це традиційне народне свято, яке наші предки відзначали на честь весняного пробудження природи.

Останні сім днів перед Великим постом на сході України називали, і тепер називають, Масляною, а на заході – Масницею. Окрім цих двох назв свято має й інші: Колодій, Сирна неділя та Сиропусний тиждень, Сиропуст та Пущення,  Загальниця та  Бабське свято.  Учасниці Академії пенсіонерів «Золота осінь» сьогодні розповідали про традиційне святкування Масляної.

В кожному регіоні України вони різняться в  приготуванні страв, деяких обрядових звичаїв, але суть свята залишається спільною для всіх. І дорослі,  і молодь катаються на санчатах (але не цього року))), готують смачні страви з муки з різними начинками. В одних регіонах нашої країни роблять галушки, в інших печуть пироги, варять вареники, смажать млинці. На столах академістів почесне місце займали млинці  та вареники з начинками та підливами.

Традиційно звучали пісні у виконані ансамблю «Золота осінь» та учасники мали змогу насолодитися аматорською виставою «Свято Колодія».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар