четвер, 16 лютого 2023 р.

Державний Герб є символом держави


        19 лютого, українці відзначають День Державного Герба.

      Як державний символ – Державний Герб України, був затверджений постановою Верховної Ради України №2137-XII від 19 лютого 1992 року.  Ним став золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів визвольних змагань XX століття. Це один із трьох державних символів нарівні з прапором і гімном.

         Із давніх часів тризуб використовувався як своєрідний оберіг. Археологи відзнаходили зображення у багатьох пам'ятках культури, датованих ще першим століттям нашої ери. Існує понад тридцяти теорій походження і значення тризуба (сокіл, якір, символ триєдності світу тощо).

          У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Русі.

         У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії.

          У ХХ столітті Тризуб став символом боротьби українців за незалежність.

       Радянська тоталітарна система затаврувала його як “націоналістичний знак”. Використання Тризубу в СРСР заборонялося, “винуватців” жорстко карали.

     Пізніше, відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки. Затвердження тризуба гербом Української Народної Республіки було знаком свободи кожного громадянина нової  української держави.

       Російська агресія в Криму і на сході України розпочалася із знищення Тризуба як маркера української ідентичності.

    Сьогодні ж Тризуб об’єднує українських патріотів, які захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України.

      Український тризуб має тисячолітню історію, уособлює прагнення нашого народу до волі, незалежності та процвітання, символізує для українців в усьому світі нерозривний зв’язок із Батьківщиною, адже він зв’язаний з нашою тисячолітньою державною, політичною i культурною історією. Наш герб, наша святиня, національний символ, що уособлює тисячолітній зв’язок поколінь – минувшини, сьогодення та майбутнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар