четвер, 15 квітня 2021 р.

Культура - це те, що робить націю безсмертною

15 квітня в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день культури (World Day of Culture), що був заснований на честь прийняття 15 квітня 1935 року міжнародного договору «Про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам'яток», який став відомий в міжнародно-правовій практиці як Пакт Реріха.


«Культура» в перекладі з санскритського дослівно означає «шанування світла», як прагнення до пізнання прекрасного, ідеалів і самовдосконалення. Засуджуючи війну, мислитель, художник, громадський діяч Микола Реріх звернувся до всього світу із закликом вберегти пам’ятки культури від варварського руйнування та запропонував спеціальний знак для ідентифікації об'єктів охорони: стяг миру. Це біле полотно з червоним колом, у якому зображені ще три червоні кола, що символізують минуле, сьогодення і майбутнє та об’єднуються кільцем вічності.

В цей день в різних країнах світу піднімають Прапор Миру, вітають усіх працівників культури з професійним святом.

Щодо постаті  Миколи Реріха, то він дуже любив та поважав Україну. У Петербурзі закінчив Академію мистецтв у класі професора Архипа Куїнджі – відомого українського живописця-пейзажиста. Змалечку перебував під впливом таких видатних українців, як Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Микола Костомаров, Данило Мордовце. Михайло Микешин, який, до речі, утримував меморіальну майстерню Шевченка, давав у ній уроки юному Реріху. Там він і побачив твори Шевченка, які вразили його на все життя. Відтоді він не розлучався з «Кобзарем»А ще Реріх багато подорожував і захоплювався Україною, її мовою і культурою. „Я не знаю таких співучих і музикальних народів, як український і прибалтійський“ — писав він на схилі життя.

Неподалік Білої Церкви є маленьке село Пархомівка, знамените незвичайною церквою. Храм є“втіленням мрії про красу”. Його родзинка -унікальні мозаїки, виготовлені за ескізами Миколи Реріха. На жаль, у світі збереглись лише три такі церкви, одна з них – в Пархомівці.

Пропонуємо ознайомитися з книгами видатного мислителя Миколи Реріха, які є в фондах бібліотеки #8.

Тож,  зі святом нас, друзі!

Немає коментарів:

Дописати коментар