пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

Герой-коханець Казанова


Чотири п’ятих насолоди полягали для мене в тому, щоб дати щастя жінці. 

Я любив їх до божевілля, але ще більше любив свободу. 

Дж. Казанова

Герой-коханець

Ім'я Казанови перш за все асоціюється з його любовними пригодами на ряду з Дон Жуаном чи сучасником Казанови Ловеласом. Але Казанова не був Дон Жуаном, він не завойовував жінок зарази перемог. Кожну з численних обраниць він любив палко і всерйоз, навіть якщо зустрічався наодинці з нею всього раз.

Якщо порівнювати Казанову з його егоїстичними сучасниками, то його взагалі можна назвати еталоном порядного чоловіка. Одружився він за тодішніми мірками дуже пізно — в 40 літ і після цього був вірний свій дружині. 

Джако́мо Джірола́мо Казано́ва кавалер де Сенгаль — дворянський титул, вигаданий самим Казановою (2 квітня 1725, Венеція — 4 червня 1798, Духцов, Чехія) — відомий італійський авантюрист, мандрівник і письменник

Навчався в університеті Падуї. Хотів прийняти духовний сан через любовні пригоди був виключений з семінарії. Жив у Неаполі, Римі, Константинополі, Парижі, Берліні, Санкт-Петербурзі та навіть на західній частині України. Гостинно приймала його й Австрія, Німеччина, Франція, Іспанія, Італія та й зрештою Чехія. Серед його знайомих були Вольтер, Гете та Моцарт.

Скрізь де бував мав безліч пригод, зокрема й любовних. До честі чоловіка, зі своїми пасіями він завжди був чесним. Перш ніж дійти до близьких стосунків, відверто повідомляв, що не має серйозних намірів і хоче лиш отримати та подарувати задоволення. 

Книга в шкіряній палітурці з художнім тисненням і фотодруком
«Любовные похождения Джакомо Казановы». Ціна на ринку продажів - 4100 грн.

«Мемуари Казанови де Сенгаль...»

Через написаний ним алегоричний роман, в якому був ображений дворянин Грімальді мусив виїхати в Чехію. Саме тут у семидесятирічному віці він взявся за свої «Мемуари Казанови де Сенгаль, розказані ним самим» у 10 томах.  На відміну від інших авторів-мемуаристів, що писали до і під час Казанови, наш герой ставить на перше місце не питання державної ваги і не ратні подвиги, а справи любовні. За життя видати твір не вдалося, а після смерті Казанови рукопис і крали, і перепродували, і перекладали на інші мови. 

Окремі перекладачі викидали усі «грубі» на їхній розсуд слова чи гомосексуальні сцени, але при цьому розширювали інші еротичні епізоди, а деякі взагалі дописували на свій розсуд. Так десять томів виросли до дванадцяти. Фантазії нові дописувачі не шкодували, деяким замальовкам тепер здивувався б і сам Казанова. Порівняти оригінал і представлений загалу твір можна: у 2010 році Національна бібліотека Франції придбала оригінальний рукопис за 7 мільйонів євро, і він зберігається у цій книгозбірні.

Казанова є автором і низки літературних творів — комедії «Молюккеіда», тритомної «Історії смути в Польщі», п'ятитомного фантастично-утопічного роману «Ікозамерон» та інших творів, а також перекладів, в тому числі «Іліади» Гомера .

Один із найвідоміших портретів Казанови, створений венеціанським живописцем Алессандро Лонгі.

Підготувала Інна Храбуст

Опрацьовані матеріали:

https://www.volyn.com.ua/news/149876-v-ukraini-vidomyi-babii-kazanova-kolys-otrymav-vidkosha

https://ukr.media/culture/350145/

https://photo-lviv.in.ua/tajemni-zmovy-ta-veseli-pohodenky-dzhovanni-dzhakomo-kazanovy-u-lvovi/

https://uk.wikipedia.org/ 


Немає коментарів:

Дописати коментар