середу, 21 квітня 2021 р.

Про читання, або думки вголос…


Знову карантин… Працюємо при зачинених дверях – без читачів. А так хочеться, щоб українці більше читали, і читали саме якісну книгу. Адже читання є одним із видів дозвілля,  навчання, самоосвіти та чого завгодно… Можемо подорожувати іншими країнами, занурюватися в глибини історичного минулого, пізнавати світ та мріяти…

Сьогодні на ринку книжкової продукції дуже великий вибір як вітчизняних авторів, так і закордонних. Втішає те, що багато перекладних книг видаються українською мовою. Та все ж пересічному читачеві складно  зорієнтуватися в книжковому «морі» та обрати саме те, що до душі.

Тож хочу поділитися своїми враженнями про книги відомої канадської письменниці – Мері Ловсон. Ця талановита авторка опублікувала всього три книги. Але які це книги!? Сказати, що вони хороші – не сказати нічого. В її книгах зібрана, мабуть, вся мудрість світу, філософія життя, психологія поведінки людей та стосунків. А з якою любов’ю Мері Ловсон описує природу Півночі Канади. Її дуже суворий, але такий неповторний своєю недоторканістю та первозданністю, клімат. 

Народилася Мері Ловсон 29 квітня 1946 року на південному заході Онтаріо. Майбутня письменниця  навчалася в університеті Макгілла за фахом «психологія» та отримавши ступінь бакалавра, вирушила до Великої Британії. Довгий час працювала промисловим психологом. Згодом одружилась із колегою-психологом Річардом Моббсом.


У Британії, окрім основної роботи, пані Ловсон розпочала періодично писати оповідання для жіночих журналів.  Кажуть, що в 50 років життя тільки починається. Саме в цьому віці майбутня знаменитість і взялася за свій перший роман. До цього її підштовхнуло літо, проведене на півночі провінції Онтаріо, північні пейзажі й особливий настрій, властивий цьому краю. Та  не все так просто,  знадобилося довгих п’ять років, щоб написати свою першу книгу, а потім ще три роки письменниця займалася пошуками видавця. Результат перевершив усі сподівання: роман «Дім на березі озера» (Crow Lake, 2002), як і наступна її книжка «По той бік мосту» (The Other Side of the Bridge, 2006) удостоїлися найвищих відгуків критики й посіли провідні місця у списках бестселерів Канади і США.

Третю книжку письменниці — «Кінець дороги» (Road Ends, 2014) — читачам довелося чекати цілих сім років, та очікування було того варте. Усі три романи Мері Ловсон зібрали щедрий врожай канадських й американських престижних літературних нагород, а «По той бік мосту» навіть був номінований на Букерівську премію. Книги Мері Ловсон виходять у 22 країнах, проте в українському перекладі видані вперше молодим харківським видавництвом «Фабула». 

Романи письменниці  читаються на одному диханні та їх не назвеш «легким чтивом». В них є все необхідне для отримання насолоди від читання: захопливий сюжет, яскраві образи, вражаючі описи, особливий стиль та унікальна авторська інтонація. Дуже майстерно розкриваються  читачеві характери та психологічний стан кожного героя. Описуються цілі покоління родин переселенців,  мужніх людей,  які живуть і працюють, страждають та радіють, борються за виживання та помирають. Таке враження що сам проживаєш життя головних героїв.  

Запрошую до читання. Всі три книги є в бібліотеці #8. 

Світлана Хмільова.



Немає коментарів:

Дописати коментар