вівторок, 5 січня 2021 р.

Теплі історії для холодних зимових вечорів

Багато свят - багато вихідних! А, отже, є час на читання! За таким благородним заняттям можна провести чимало прекрасних зимових вечорів. Саме книги  допоможуть налаштуватися на святковий лад, відчути незабутню атмосферу затишку і тепла.Тому ми  підготували для Вас добірку святкових книжок на будь-який смак.    


Чарлз Діккенс «Різдвяна пісня в прозі»

Належать до відомого циклу “різдвяних повістей”. З головними героями відбуваються неймовірні події, які матимуть несподівану і зворушливу розв’язку. Ці твори вирізняються особливою теплотою та сердечністю, вчать вірити в непереможну силу добра та цінувати звичайні людські радощі та домашній затишок. Барвистий і поетичний стиль оповіді, гумор, дотепність та світло, яке випромінює кожен твір, приваблюють вже не одне покоління читачів.

Тосікадзу Кавагуті «Доки кава не охолоне»

У цій невеличкій кав’ярні вже понад століття подають найсмачнішу каву. Тут можна посидіти за філіжанкою цього гірко-солодкого напою, відволіктися від буденних проблем і… вирушити в подорож у часі. Щоб зустрітися з коханим, з яким вас колись розлучили кілометри. Чи отримати лист від чоловіка, який забув про вас через хворобу. Знову хоча б на мить побачитися із сестрою, яка загинула в автокатастрофі. У кожного свої причини побувати в минулому. Проте є умова: встигнути повернутися в майбутнє, доки кава не охолоне… Історія, що розчулить до сліз.


 «Львів. Смаколики. Різдво»

Збірка оповідань відомих українських авторів (Дара Корній, Алла Рогашко, Ніка Нікалео, Анна Хома, Вікторія Гранецька, Тетяна Белімова). У кожній з цих історій – народження… Нового почуття, нової надії, нового змісту, нових спогадів… У святковій різдвяній колотнечі на площі Ринок вони можуть раптово опинитися поряд з вами – герої цих оповідань, що кохали, страждали, раділи. Це наче уривки сповіді, випадково підслуханої у затишній кав’ярні за філіжанкою духмяної кави та теплим марципаном… Наче святковий львівський пляцок, де яскравими начинками, з любов’ю зібраними добрими чарівницями-господинями, українськими письменницями, стануть надія, романтика, вірність та віра в народження нового життя

Дзвінка Матіяш «Марта з вулиці Святого Миколая»

Повість  адресована підліткам. Це історія дорослішання дівчинки, яка мріє стати художницею, становлення її як особистості. Це оповідь про життя її рідних і друзів, про творчість і натхнення, живопис і музику, любов і втрату. І про народження нового життя…  Це книга, у якій багато світла, адже   маленька гранатова дівчинка, яка стоїть на порозі дорослого світу і поволі прочиняє до нього двері, має велике серце


Джозі Сільвер«Одного разу на Різдво»

Вона не вірила в кохання з першого погляду, але саме це й сталося з нею Чи можна зустріти кохання на автобусній зупинці? Лорі зустріла... Від пронизливого погляду незнайомця її серце шалено забилося. Однак автобус рушив, а хлопець так і лишився на зупинці. І в душі Лорі... Минув рік пошуків, мрій та надій на диво. Дівчина дізнається, що її подруга Сара незабаром вийде заміж. На різдвяній вечірці вона знайомить Лорі зі своїм хлопцем Джеком. У ньому Лорі впізнає незнайомця з зупинки, якого так шукала... Та відтепер вони можуть бути лише друзями. Минає кілька років, Джек і Сара щасливі разом, а Лорі все ще не може забути про свої почуття. І одного разу Джек зізнається, що тоді на вечірці впізнав Лорі, що згадує її погляд і досі… Та краще б вона не чула цієї правди. Бо хіба ж тепер їм можна бути разом?..

 «13 різдвяних історій»( Карпа Ірена, Бондар Андрiй , Курков Андрiй , Вдовиченко Галина , Матіяш Дзвінка, Москалець Костянтин , Денисенко Лариса , Савка Мар'яна , Кіяновська Маріанна, Луцишина Оксана , Жадан Сергiй , Андрухович Софія, Венгринюк Христя)

Див забагато не буває, правда? І коли ж на них чекати, як не на Різдво? Адже це час безцінних подарунків, фантасмагорії та химерних пригод, час, який повертає нас у дитинство та відкриває нові сенси дорослішання. Це пора пошуку умиротворення та батьківського тепла, пора, коли самотність переживаєш особливо гостро. І саме в цей час повсякденність можуть наповнювати чудеса, а іскри любові запалюють життя з новою силою. 19 сучасних українських письменників написали історії про те, яким різним буває Різдво. Про те, яким різним буває життя. Тут реальність і містика, гумор та іронія, філософське осмислення буття і трепетне світло любові, яка є істинним проводирем, як Вифлеємська зірка – крізь темінь різдвяної ночі.

 «Теплі історії у стилі блюз»

Теплий блюз як мотив щемкої ностальгії, сумливого спогаду, трепетного чуття, згадки, що її обережно видобуваєш зі схованок пам’яті. Блюз як настрій – осінній, вечоровий – у ритмі задумливого дощу на віконному склі, у тихострунних звуках падолисту, у саксофонних мелодіях меланхолійного вітру. Лагідний блюз як лірична відповідь печальному серцю: все буде добре... Цю збірочку теплих історій сформували замальовки, етюди, новели, оповідання, що їх пронизано спільним настроєвим «блюзовим» звучанням. Твори, які сюди ввійшли, об’єднані прагненням авторів прожити, осмислити й передати журбу, смуток, біль, трагедії своїх героїв та – попри всі життєві труднощі, тяжкі випробування чи карколомні події – переконати читача: віра у краще зцілює, надія надає сил, а вміння цінувати справжнє, залишатися собою, прощати й любити – рятує.

Не менше атмосферними є журналістські замальовки  Анни Данильчук, опубліковані в газеті «День».

Анна Данильчук  «Різдвяний обід із Чарльзом Дікенсом та Миколою Гоголем»: Готуючи й обираючи подарунки, пригадайте про книги.

«…Можливості людської уяви - безмежні, тож ніщо не заважає нам заплющити очі й побачити поруч, за одним святковим столом, двох видатних письменників - Чарльза Дікенса та Миколу Гоголя. До того ж жили й творили вони майже в один час, на теренах двох великих імперій -Британської, що існує і досі, та Російської, що ніяк не припинить вірити у своє існування. Навіщо нам уявляти їх удвох, за одним різдвяним столом, запитаєте ви? А відповідь, як це завше буває із письменниками, - криється у їх текстах…»

https://day.kyiv.ua/uk/article/den-ukrayiny/rizdvyanyy-obid-iz-charlzom-dikensom-ta-mykoloyu-gogolem

Анна Данильчук «Усім Шампанського!»: Напій переможців, королів і героїв, а також усіх тих, хто планує такими стати.

«…Серед скарбів, що їх ховають океани, археологи не раз знаходили й підіймали на поверхню сотні пляшок багатолітніх шампанських вин. Прохолода й темінь глибин зберегла їх смак і відкрила секрети. Виявляється, у минулому, шампанське було значно солодшими, ніж улюблені тепер сорти брют чи сухого. За переказами, іще століття тому, гості легко могли додати собі у бокал вина цукру на смак.

Разом з попитом, зростав і ринок. Поступово ігристий напій потрапив до кабаре і ресторанів, магазинів і кафе. Завдяки продуманим рекламним кампаніям, напій завоював серця жінок і перетворився на один із символів перемоги - військової, спортивної, особистої. Про нього пише Оскар Вайльд, жартує Черчилль, його полюбляє королева Єлизавета II. Пляшку шампанського досі розбивають об борт корабля, що вперше виходить в море, переможці Формули I скроплюють ним капоти своїх автомобілів, а футбольних чемпіонів частують шампанським із кубка. На весіллі й хрестинах, закритті конференції чи відкритті кінофестивалю ігристе вино теж обов’язково буде, як і на новорічній вечірці майже в кожному куточку такого великого, чи то, навпаки, такого малого, світу…»

https://day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/usim-shampanskogo

 Бажаємо міцного здоров’я  і гарних Різдвяних свят.

Чекаємо  на Вас у бібліотеці №8 



Немає коментарів:

Дописати коментар