понеділок, 4 січня 2021 р.

Життя – це поєднання пасти і магії

 Ми ніколи не відчуваємо себе одинокими коли їмо спагеті! 

Роберт Морлі

До 16 століття макарони були розкішним десертом, їх могли собі дозволити лише заможні італійці. Лише з винайденням машини для виробництва макаронів і поширенням необхідних сортів пшениці макарони стали доступними для бідняків, часто стаючи їх основною стравою. Сьогодні відзначаємо Міжнародний день спагеті!

Якщо б всі макарони, які за рік з’їдають в одній лише Італії, перетворилися в спагетті, то довжина такої макаронини склала 600 мільйонів кілометрів, і її можна обмотати навколо Землі 15.000 раз.

У світі існує, за різними джерелами, від 400 до 600 видів пасти, спагеті та подібних макаронних виробів.

У середньовіччі макарони стали поширюватися на Сицилії, на якій в ті часи жили араби. І саме вони першими стали сушити стрічки тіста на сонці. Макарони завдяки цьому набули цінну властивість – довго зберігатися і при цьому не втрачати свій смак (цікаві факти про Сицилію).

Класичні італійські рецепти виготовлення макаронних виробів дозволяють використовувати тільки борошно пшениці твердих сортів.

Одного разу макарони довели до тюрми голландського водія Мартіна Веенса, який керував вантажівкою і одночасно їв макарони. Поліцейський патруль з вертольота зняв на камеру, як Веенс, керуючи машиною, лівою рукою тримав каструлю з макаронами, а правою – вилку, утримуючи кермо 40-тонної вантажівки лише колінами. За небезпечне водіння Веенс був засуджений до 8 тижнів в’язниці.

Найшвидшим виробником локшини став Саймон Санг Кун Санг з Сінгапуру: у 1994 році він з одного шматка тесту за 59,29 секунди він нарізав 8192 смужки локшини.

У 1848 році французом Антуаном Зерега був відкритий перший американський завод по виробництву макаронних виробів в Брукліні, Нью-Йорк. Всім виробництвом він керував з підвалу свого будинку за допомогою одного коня, а сушив спагетті на сонці на даху.


В Україні в 2008 році в ресторані готелю «Донбас Палас» кухарем Стефано Беларди були приготовані макарони довжиною 211, 5 метра і вагою 81 кг. Для них знадобилося 13 кг борошна, дві сотні яєць і літр рослинної олії. Готувалися вони всього трохи більше години.

У 1957 році в якості першоквітневого жарту телекомпанія «Бі-бі-сі» показала сюжет про «досягнення сільського господарства». На екрані селяни в полі збирали варені макарони, а диктор стверджував, що в результаті багатьох поколінь селекції, нарешті вдалося зібрати урожай макаронів однакової довжини. Редакції телекомпанії незабаром засипали градом листів з проханням підказати, де можна купити розсаду для вирощування макаронів. Загалом, розіграш удався.

Щорічно в Італії виробляється близько 3.000.000 тонн макаронних виробів. Це можна порівняти з вагою п’ятисот тисяч дорослих слонів (цікаві факти про слонів).

Рекорд поїдання спагетті належить англійцеві Пітеру Даудесуэлу. Він з’їв 91,44 метра цих макаронних виробів за 12,01 секунди

Слово «паста» в перекладі з італійського означає «тісто для макаронів».

25 жовтня святкується всесвітній День Макаронів. День народження пасти ж святкують 24 листопада — це традиція італійського містечка Граньяно. Там проводиться масштабний макаронний фестиваль.

Згідно одній з давньогрецьких легенд бог ковальства Гефест винайшов машину з виготовлення довгих ниток з тіста. Реально ж подібна машина була винайдена в Італії в 1819 році.

Першу в світі компанію з виробництва макаронів заснувала Джулія Буитони. Ця компанія називається «Іль Пастифико Буитони», і вона донині є одним з провідних світових виробників макаронних виробів.

Перша згадка макаронів в літературі датується 1350 роком. Це був знаменитий роман «Декамерон» Джованні Боккаччо.

Вилка з декількома зубцями була винайдена саме для поїдання макаронів. Її автором став гофмейстер короля Фердинанда II Арагонського.

Микола Васильович Гоголь був пристрасним любителем макаронів. Він постійно їздив в Італію за рецептами, і навіть сам готував пасту якимось лише йому відомим способом.

Макарони часто використовуються як наживка для лову риби. Особливо люблять таку наживку карпи.

У канадському коледжі «Оканаган» щорічно проводять змагання по будівництву мостів з спагетті.

У 2005 році під час розкопок на березі річки Хуанхе був знайдений горщик з макаронними виробами віком близько 4000 років.

Перше у світі місце за споживанням макаронів на душу населення займає Італія. У середньому на одного мешканця країни припадає близько 27 кг пасти в рік.

Локшина швидкого приготування була винайдена в Японії в минулому столітті (цікаві факти про Японію).

Незважаючи на те, що макарони – калорійна їжа, розтовстіти з-за них складно, тому що вони швидко засвоюються організмом.

Макарони з Італії вже з XVIII століття вивозилися на продаж в європейські країни.

У XIII столітті в список обов’язків Папи Римського входив особистий контроль якостей виробництва пасти в Італії.

Макарони бувають різних кольорів. Звичайно, іноді використовуються штучні барвники, але це моветон – хороші виробники використовують натуральні. Червоний колір пасти додають додані до них помідори, а зелений – шпинат.


https://tsikavi-fakty.com.ua/


Немає коментарів:

Дописати коментар