четвер, 20 лютого 2020 р.

Герої не вмирають...

Сьогодні, 20 лютого, в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної СотніСаме вшануванню полеглих  героїв Майдану було присвячено захід, який провела для читачів бібліотеки №8 Світлана Хмільова.
Шість років тому сталися найтрагічніші події Революції Гідності. Саме в ці дні в центрі Києва загинула найбільша кількість учасників тримісячних протестів - понад 100 осіб. Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні», цей день відзначається щорічно 20 лютого - на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський.
До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.
Під час заходу до уваги відвідувачів було запропоновано перегляд відеоматеріалу, який познайомив їх ближче з Героями і їхніми сім’ями.
Тяжко, коли чуєш від батьків, що втратили молодих, окрилених національною ідеєю дітей, про те, що ці смерті були не даремними, вони увічнили їхню пам'ять на цілі покоління їхнього роду.
Вшануймо їх свічкою скорботи, спогадом, мовчазною молитвою, пам’ятаючи, що по цій землі ходять їхні діти, що як ніхто розуміють ціну вищої мети і ціну нашої свободи.



Інна Храбуст

Немає коментарів:

Дописати коментар