середу, 19 лютого 2020 р.

Код нації в символах України


Символіка є своєрідною візитною карткою держави, нашим провідником у родові традиції, історією і пам'яттю поколінь.
Дослідження Асоціації психологів України свідчить,  що перелік символів, з якими українці асоціюють Україну, очолюють синьо-жовтий прапор, вишиванка та українська мова1. Очевидно, це ті символи, які допомагають відразу ідентифікувати сучасного українця, та існують ще державні символи та ті, глибинні, які закладені на рівні несвідомого, у нашому національному коді.

До Державних символів України належать Державний Прапор, Герб та Гімн, які є її розпізнавальними знаками. 19 лютого День Державного герба України.  Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів і шанувався як магічний знак свого роду, оберіг, що спирався на триєдиність і тривимірність світу. У вигляді державної символіки він використовувався князями часів Київської Русі, символізуючи боротьбу за волю та незалежність.
 Народні ж символи – це наші святині. що відбилися у піснях і легендах, використовуються в обрядах, звичаях. Їх вишивають на сорочках, рушниках. В той же час символи і традиції, як державні цінності, передаються з покоління в покоління з молоком матері, тому вони впливають на щоденне життя кожного українця.
Наприклад, усі знають, що «без верби і калини нема України», саме вони очолюють список рослинних та тваринних символів України.
Верба — це жіночий символ, уособлення таємничої сили жінки, плодючості й материнства. Верба своїм корінням скріплює береги, та очищує воду.
Калина є символом дівочої краси та ніжності. Калиною прикрашали весільний каравай.Калина теж символізує материнство: кущ — сама мати; цвіт, ягідки — діти. Це також уособлення дому, батьків, усього рідного, позачасового єднання народу. Калина уособлює й саму Україну.
Дуб - символ сили, могутності, довголіття. Матері своїм синам на сорочці вишивали листя дуба, щоб син був сильним та міцним!
Соловей – український народ дуже співучий. І соловей є символом співучої нашої мови. Не дарма кажуть : «Українська мова чудова – неначе соловїна!
Журавель – символ туги за рідним краєм. І коли людина знаходиться на чужині, і чує курликання журавлів, їх сум за рідною домівкою. То людина відчуває це щемливе відчуття, відчуття туги за Батьківщиною.
Соняшник символ сонячної енергії, життя, здоров'я та процвітання. Соняшник символізує родючість, єдність, сонячне світло та квітучість.
А ще дорогими серцям українців є народні символи, які пов’язані із національними традиціями, яких  вони споконвіку дотримуються і  які бережуть.
Вишитий рушник – стародавній оберіг дому, символ щасливої долі, злагоди і подружньої вірності, чистоти почуттів і найщиріши побажань, оберіг від злих сил.
Вишиванка – національна святиня, що символізує духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь – зв'язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід як безцінну реліквію.
Писанка – символ сонця; життя, його безсмертя, любові і краси, весняного відродження.
Хліб – символ життя.
Коровай – ритуальний священний хліб, котрий має круглу, «сонячну» форму. Він символізує багатство через плодючість природи. В Україні хліб-сіль на вишитому рушнику – то найвища ознака гостинності народу.
Вінок – символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва та довершеності. Плели віночки здавна із живих квітів. Вважалось, що в них є чаклунська сила, здатна захистити від будь-якого лиха. Тому український віночок не просто прикраса, а й оберіг.
Традиційно український віночок прикрашали різнокольоровими стрічками. Кожен кольор мав свою символіку.

Разом із Прапором та Державним Гімном України Тризуб для нас, її громадян,  є символом, який незримими нитями згуртовує нас, робить єдиною і неповторною нацією. Можна навести безліч цікавих прикладів того, як українці, шануючи природу, переносять свої уявлення на ті чи інші об’єкти рослинного чи тваринного світу, важають предмети домашнього вжитку своїми оберегами від злих сил, тотемами, що допомагають у тих чи інщих, здебільшого господарських, справах. Тільки завдяки символам український народ зумів уберегти від забуття нашу пісню і думу, волелюбність і абсолютну унікальність. Тож шануймося і, щоденно примножуймо  національні чесноти, за якими нас відрізняють інші держави і які дають нам змогу мати гордість за приналежність до великої держави – України!

             

Інна Храбуст

Немає коментарів:

Дописати коментар