вівторок, 20 жовтня 2015 р.

...Іду. І поруч твердо Крокує Честь – мій секундант

22 жовтня виповнюється 80 років від Дня народження українського поета, громадського діяча Бориса Ілліча Олійника.
Творчість Бориса Олійника увійшла посутніми сторінками в духовний літопис нації. А сам автор був і є серед перших сурмачів і поборників незалежності нашої держави.
Нині Борис Олійник – автор понад 40 книг віршів, есе, статей, які виходили в Україні, перекладалися російською, чеською, словацькою, болгарською, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами.
Борис Ілліч був ініціатором заснування Українського фонду культури і вже протягом 28 років очолює його правління.

Він удостоєний багатьох творчих відзнак – лауреат Державної премії СРСР(1975), Державної премії України ім. Т. Шевченка (1983), Міжнародних премій ім. Г.Сковороди (1994), «Дружба» (1997), Всеюгославської премії «Рицарське перо» (1998), Міжнародної премії ім.М. Шолохова (2001).
Борис Ілліч – дійсний член Національної академії наук України та Міжнародної слов`янської  академії, почесний голова Полтавського землячества, почесний громадянин Києва, Канева і рідних Нових Санжар, Герой України та володар багатьох державних нагород.
Поет шанує наше місто та Білоцерківщину. Ще в далекому 1992 році він відкривав пам`ятник Т.Шевченку у Білій Церкві, свого часу відбулися його творчі зустрічі в Національному аграрному  університеті, ЗОШ №21, в минулому році – творчий вечір в академічному театрі ім. П. Саксаганського. Також, у минулому році видатний поет відвідав дендропарк «Олександрію», місця пов`язані з життям та творчістю І.Нечуя-Левицького та К.Паустовського, пам`ятник М.Вінграновському в Яблунівці, побував у Буках.
У Білій Церкві  щорічно проводиться конкурс на краще виконання його творів.
Першоджерела:
Кульчицький, А. Стояв і стоїть на своїй землі : до 80-и ліття від Дня народження Бориса Ілліча Олійника / А.Кульчицький //  Юр`ївська земля. – 2015. –  №42. - 15 жовтня. – С.4-5.

Немає коментарів:

Дописати коментар