четвер, 30 квітня 2015 р.

Чому мак став символом пам`яті?

Цього року заходи з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом пройдуть під гаслом
«Пам`ятаємо. Перемагаємо». Ми пам`ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам`ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам`ять робить нас сильнішими. Вона – запорука неминучої нашої перемоги сьогодні.

Чому мак став символом пам`яті?
В українській міфології мак – це символ сонця, пишної краси, волі, гордості, оберегу, а також крові та смерті. В останніх цих значеннях квітку часто згадують в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби – вона нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну. З народної творчості мак як символ, пов`язаний із війною та військом, перейшов у художню літературу. В Івана Франка:« Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе». Одна з героїнь роману Олеся Гончара «Прапороносці» гине в долині червоних маків.

Червоний мак як символ пам`яті жертв війни вперше використано в Україні минулого року на заходах, приурочених до роковин завершення Другої світової війни. Дизайн українського червоного маку розробив харків`янин  Сергій Мішакін. Графічне зображення – це своєрідна алюзія: з одного боку, воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі.

Немає коментарів:

Дописати коментар