вівторок, 8 квітня 2014 р.

Яким буде новий Шевченко?

25 березня у виставковій залі бібліотеки №8 відбувся огляд конкурсних проектів пам`ятника Тарасові Шевченку. На виставці було представлено 16 робіт учасників із різних куточків України – починаючи зі Львова й закінчуючи Сходом та Півднем України.
            Відкритий конкурс на кращий проект розпочався ще в травні 2013року, коли виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради було оголошено конкурс на створення повноцінного пам`ятника Кобзареві до його 200-річного ювілею та затверджено низку заходів щодо відзначення цієї річниці. Сам конкурс проводився із 17 грудня 2013року до 20 березня 2014 року.
            У представлених проектах Шевченко постав різним : як художник – із палітрою та пензлем і як поет – із пером та «Кобзарем» у руках; зовсім юний, молодий і в досить зрілому віці; одинокий та вкупі із фрагментами чи персонажами своїх творів.
          
  - Сьогодні в місті є дуже багато пропозицій щодо розміщення пам`ятників  - Шевченкові, Ярославу Мудрому, щодо спорудження та встановлення нових  - для вшанування Героїв Майдану, Небесної Сотні, - зазначив міський голова Савчук. – Нещодавно в місті відбулося засідання спеціально створеної комісії з цих питань, проте кінцевої згоди поки не дійшли. Комісія має визначитися на кількох варіантах, які представляють на розсуд громадськості , і вже потім, за участю фахівців буде прийнято остаточне рішення. Сьогодні потрібно врахувати  пропозиції перенесення пам’ятників, і споруджених нових, і перейменування вулиць.
            Як було зазначено розташовуватиметься новий пам`ятник на тому ж місці, де нині стоїть погруддя Т.Шевченка, але буде дещо зсунутий углиб. Поряд зі встановленням пам’ятника передбачається також реконструкція прилеглої території. На сьогодні відомо, що майбутній постамент Кобзареві, ймовірніше за все, виготовлять із бронзи.
Олена Лук`янець

Копейка. - 2014. – 2апреля. – С.24



Немає коментарів:

Дописати коментар