четвер, 17 жовтня 2024 р.

Хочеш змінити світ – починай з самого себе!

Це  життєве кредо людини, яка постійно в русі, постійно в дії, в пошуках істини буття. Має активну громадянську, мистецьку та літературну позицію.

16 жовтня в бібліотеці-філії№5 відбулася надзвичайно цікава зустріч з непересічною особистістю, дуже талановитою мисткинею художнього слова Анною Фадєєвою. На зустріч завітали студенти Білоцерківського коледжу сервісу та дизайну, читачі, письменники-краяни та поціновувачі творчості письменниці.

Пані Анна– українська та білоцерківська письменниця, авторка віршів та пісенної лірики, перекладачка художніх творів, організаторка мистецьких подій: учасниця та співзасновниця інді-фольк гурту «ВЕСНА», очільниця Спілки Незаслужених поетів «СловаRі», учасниця мистецького проекту «ПОЧУТИ», українсько-британський проєкт «Shе Makes Music», фестиваль «ЦеБЦ Fest». Це все важливі сторінки  мистецької діяльності Анни Фадєєвої.

Більша частина цих ініціатив пов’язана з рідним містом Білою Церквою. Як каже сама Аня –  улюблене місто її надихає і це місце її сили. 

Анна Фадєєєва творчу діяльність розпочала ще в шкільні роки, однак перші серйозні кроки в поезії були зроблені вже в дорослому віці. Вірші здебільшого публікувалися в пресі рідного міста та в мережі Інтернет. У 2015 році отримала Спеціальну відзнаку від «Коронації слова» як авторка пісенної лірики.

Перша друкована збірка віршів молодої та талановитої поетеси «Листи до неба» побачила світ у 2020 році. До книги увійшли поетичні твори різних років, окремі вірші покладені на музику Станіслави Клішиної та увійшли до репертуару гурту «ВЕСНА». У нашій бібліотеці в 2020 відбулася презентація цієї збірки.

У 2022 році Анна долучилася до роботи над збіркою «Соняховий лев» як авторка (колискова «Соняховий лев») та перекладачка. Основна мета книжечки для малюків має нести терапевтичний посил. Написана двома мовами: українською та англійською.

Врожайним на нагороди видався 2023 рік . Мисткиня отримала ІІ приз у Конкурсі короткої воєнної прози видавництва «Білка» – номінація «Новели». 

2024 рік – теж щедрий на літературні твори. Нові поетичні і прозові твори Анни вийшли друком у збірках поезій «Римова війна», «Алхімія короткої прози». Також побачила світ новела «Бог війни» у збірці «Альманах 2022».

Анна Фадєєва ділилася творчими планами на майбутнє. Звісно, вона пише… Плекає надію на Перемогу та справедливий мир. 

Під кінець зустрічі були запитання і за найкраще, або найцікавіше запитання – в подарунок книга «Листи до неба».  Приз отримала дуже активна читачка бібліотеки-філії №5 Ірина Робак.

А на завершення – автографи та світлини з Анною Фадєєвою.

                                                                               Світлана Хмільова 







                                                                               

  

четвер, 10 жовтня 2024 р.

Заріччя, Заяр’я, Залужжя, Захмар’я…

Нещодавно побачила світ книга від літературної студії «Олександрійський бульвар»  – альманах «Заріччя». В анотації до книги пишеться про те, що  «… це не просто збірка творів  учасників літературної студії…це мистецький альбом». 

Дійсно, збірник вражає своєю чудовою поліграфією, дякуючи роботі ТОВ «Білоцерківдрук».  А малюнки до книги виконала Галина Невінчана, талановита білоцерківська художниця та літераторка. 

Головним натхненником видання збірки є очільниця літературної студії Ганна Ручай, знана у нашому місті мисткиня літературного пера. Протягом шести років пані Ганна згуртовувала біля себе залюблених в поезію та літературу талановитих людей. Переважно молодь, але є і студійці поважного віку. І ось від цього кипучого симбіозу різновікових та різножанрових талантів народилася нова збірка «Заріччя».

Тож 10 жовтня в бібліотеці-філії № 5 відбулася презентація альманаху «Заріччя» для учасників клубу Академії пансіонерів «Золота осінь».
 
Це не перше знайомство читачів з книгою. Нещодавно відбулася презентація в бібліотеці-філії № 2, там де студійці карбують свою майстерність.

На захід завітали – Ганна Ручай, Тетяна Ніконенко, Ольга Шинкаренко та Альона Коляда. Пані Ганна розповіла про ідею створення збірки та її назву і пояснила, що більшість учасників студії проживають саме тут. Тому в книзі пропонується знайомство з одним з районів міста – Заріччям, відомим і незвіданим, з його місцевими традиціями та дорогими серцю місцинами. Такими як Білоцерківська загальноосвітня школа № 13, церква Марії Магдалини, збудована в 1842 році графинею Олександрою Браницькою. Часто згадується стара бібліотечка № 4 , в яку ходили за знаннями та книгами не одне покоління зарічан. Всього до альманаху увійшли прозові та поетичні твори 15-ти учасників студії. Тих хто любить наше місто, кожен його мальовничий куточок, непримітні вулички зі стародавніми будиночками, чудову природу над тихим плесом Росі.
 
Учасники студії читали свої твори, які ввійшли до альманаху та ще рукописні, які вже увійдуть до наступної книги. Бажаємо такому гарному та талановитому товариству успіхів, наснаги, побільше читачів та меценатів.
                                                                                                   Світлана Хмільова

неділя, 6 жовтня 2024 р.

Вітаємо з днем Учителя!

У першу неділю жовтня в Україні відзначається одне з найбільш шанованих професійних свят - День учителя, що встановлено Указом Президента України в 1994 році.

Сьогодні в незалежній Україні майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників. Вони навчають і виховують понад мільйон дошкільнят, навчають більше п’яти мільйонів школярів, викладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів країни.

Цього року свято має особливе значення, адже останні роки стали справжнім викликом для освітян. Вони сміливо адаптувалися до нових умов, продовжуючи свою важливу місію. І саме такі люди вартують наших теплих, щирих слів та побажань.

Зі святом Вас, шановні працівники освіти! Міцного і непохитного здоров’я Вам,трепетного ставлення учнів і найкращих успіхів у будь-якому починанні, до якого приводить наше багатогранне життя!

четвер, 3 жовтня 2024 р.

Хай кожен день буде сонячним!

3 жовтня в бібліотеці №5 відбулася  зустріч учасників академії пенсіонерів  клубу «Золота осінь».

На початку зустрічі провідний бібліотекар Майя Боженко привітала академістів з Міжнародним днем людей поважного віку, академісти навзаєм привітали працівників книгозбірні з Всеукраїнським днем бібліотек, який не так давно відзначили. Вітала академістів зі святом й завідувачка бібліотеки-філії №5 Світлана Хмільова та директорка Благодійного фонду Костянтина Єфименка Людмила Полях.

Присутні переглянули виставку-інсталяцію «Хай кожен день буде сонячним». Майя Миколаївна звернула увагу, як ошатно по-осінньому вбрана світлиця книгозбірні силами працівників бібліотеки та  академістів. Вони принесли яблука, айву, виноград, перець, помідори, горішки. А ще академістки принесли квіти – зимові айстри, які більш відомі як морозець. Але найбільше емоцій викликали декоративні гарбузи – лагенарія. Ще їх називають китайський огірок, індійський кабачок або пляшковий гарбуз. Ну хіба не диво природи? А маленькі яскраво-помаранчеві гарбузики сорту Хоккайдо також зацікавили любителів незвичайних овочів. Тож настрій осінній був гарантований. А як же без пісні - ансамбль клубу «Золота осінь» виконав низку українських народних та авторських  пісень. Зокрема, прозвучали вірші В. Сосюри «Облітають квіти, обриває вітер» та Марко Вовчок «Іде осінь». 

Осінь – прекрасна пора, коли ще по-літньому привітне, але вже не палке, не кусюче сонечко, освітлює затишну залу бібліотеки, де добрі друзі в своєму колі однодумців зібралися для обміну творчими та дачними здобутками! 


середа, 2 жовтня 2024 р.

Герої нашого часу - воїни ЗСУ

1 жовтня український народ святкує День захисників і захисниць України, День українського козацтва.

Це велике державне свято, яке покликане вшанувати всіх тих героїв та героїнь, які мужньо захищають нашу рідну Батьківщину від ворога, а також тих, хто поклав власне життя за рідну землю та мир на ній. 

З нагоди свята, 1 та 2 жовтня — працівники бібліотеки організували  цікаву зустріч з неординарною людиною – колишньою військовою 72 ОМБр ім.Чорних Запорожців Іриною Любарцевою. На зустріч завітали користувачів бібліотеки, ліцеїсти Київського обласного ліцею фізичної культури і спорту  та їх вчителі. Емоційна розповідь про війну, побратимів, волонтерів звучала в повній тиші. Присутні затамувавши подих слухали розповідь про рідних та близьких які і сьогодні боронять нашу країну. Ми всі знаємо, що кожний військовий має позивний, тож у нашої гості –це Берегиня. Знаєте чому? Більше 16 років Ірина Любарцева займається вишивкою. Останнє досягнення обереги в техніці мікровишивки які вона кодує за допомогою Бродівського письма.

Обереги «Берегині» мають магічну силу. Багато військових вже перевірили на собі дію її  оберегів. Всі її знайомі мають такі обереги, а також майстриня виготовляє прикраси, кошти від продажу яких йдуть на підтримку ЗСУ.

Присутні отримали відповіді на свої запитання, бажаючі мали можливість зробити світлини, задонатити, та помилуватися прикрасами, магічними оберегами.