четвер, 13 квітня 2023 р.

Правова абетка про шахрайство

13 квітня в бібліотеці-філії №5 відбулася правова консультація для учасників Академії пенсіонерів «Золота осінь» від ГО «Правова єдність». Юрист-консультант Щербина Олександра дуже цікаво та доступно ознайомила присутніх з різноманітними видами шахрайства. Розповіла, що шахрайство – це заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) – карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34000 – 51000) або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Юристка попередила присутніх про найпопулярніші види шахрайств. Розрізняють:

- Телефонні шахрайства (псевдобанкіри телефонують громадянам і під різними приводами виманюють особисті та персональні дані, а також дані банківських карток начебто для їх захисту. Після отримання необхідної інформації злочинці знімають кошти).

- Інтернет-шахрайства (під час купівлі-продажу товарів псевдопродавець пропонує занижену вартість товару, вигідні акції, просить у вас здійснити повну або часткову передоплату за товар, а коли гроші перераховані — зникає).

- Псевдофахівці (аферисти представляються соціальними працівниками, які пропонують обміняти старі купюри грошей на нові, мотивуючи тим, що старі банкноти будуть не дійсними. Таким чином люди віддають шахраям свої заощадження, а натомість отримують звичайні папірці або сувенірні банкноти. Або ж зловмисники представляються працівниками комунальних служб і, під приводом надання допомоги або перевірки лічильників, проникають до помешкання громадян. Поки господар на щось відволікається, аферисти нишпорять в оселі та забирають цінні речі).

- З вашим родичем сталася біда (псевдо лікарі чи псевдо правоохоронці телефонують родичам і повідомляють, що їх син, донька чи онука скоїли злочин або потрапили в ДТП, або в тяжкому стані їх доставлено в лікарню. І для уникнення «покарання», чи проведення «термінової операції» в лікарні потрібно заплатити гроші. Дані кошти злочинці просять перерахувати на картковий рахунок, або підвезти в певне місце, або відати їх третій особі, яка за ними приїде. Після отримання грошей спілкування припиняють).

- Віддалена заміна сім-карти (злочинці дистанційно перевипускають телефонну сім-карту та оформляють онлайн-кредити на ім’я власника у сервісі швидких позик).

Головні поради від фахівця  та що робити щоб убезпечити себе від шахрайських дій?

1. Не надавати власні персональні дані незнайомим людям;

2. Не відчиняти двері і не впускати в своє помешкання незнайомців;

3. Щоб не стати жертвою телефонних аферистів, зберігайте спокій і не перераховувати нікому гроші;

4. Нікому не повідомляти термін дії банківської карти, пароль від неї та CVV-код (три цифри на звороті картки);

5. У разі отримання спірних листів чи повідомлень не здійснювати ніяких оплат до встановлення обставин ситуації, що виникла;

6. Не вірити у випадкову перемогу в розіграші/лотереї, тощо.

Ось такі корисні та пізнавальні поради отримали присутні, що завітали на захід. Ця інформація стане в пригоді кожному з нас. Тож будьте пильні!

Немає коментарів:

Дописати коментар