четвер, 13 квітня 2023 р.

Дивосвіт Валерія Юрчука

12 квітня, в читальній залі бібліотеки-філії №5 відбулося відкриття персональної виставки художника-аматора Валерія Петровича Юрчука.  На виставку завітали читачі, друзі та бібліотечна спільнота. Виставка презентувалася напередодні Міжнародного дня культури та Всесвітнього дня мистецтва, два свята, які щороку відзначають 15 квітня. 

Тож, завдячуючи пану Валерію, наша бібліотека також долучилася до святкування, уславлення та популяризації культурного надбання української спільноти.

Валерій Петрович Юрчук  народився в мальовничому Тетіївському краї, в селі Бурківцях. Батько загинув на фронті. А мати Євдокія, залишившись вдовою, самотужки  виростила, виховала і вивчила сина.

Після закінчення інституту в 1969 році молодий юнак отримав  призначення  на північ Росії, в республіку Карелію, до міста Петрозаводська.  Там він пропрацював за фахом інженера-гідротехніка до 1993 року. Згодом повернувся в Україну, до Білої Церкви. 

Після смерті найдорожчої людини – мами, пан Валерій вирішив, вшановуючи  пам'ять, взяти її прізвище – Юрчук (Савінкін) як творчий псевдонім художника.

З 1994 року взявся самостійно, по підручниках опанувати художню майстерність, вивчаючи крок за кроком всі студії в образотворчому мистецтві. Кожного дня малював натюрморти, пейзажі, портрети, анатомію людського тіла. 

Використовував різні матеріали та техніки – олівцями, сангіною, вугіллям, а також, такі цікаві техніки як пастель та акварель. 

В 1997 році, серйозно зацікавився історією України, вивчав історичне минуле України. Ці знання надихнули митця до написання портретів 20 визначних діячів нашої історії державності, які виконав сангіною. 

Дуже вплинуло на творчий доробок пана Валерія знайомство з відомими художниками Білої Церкви – Валерієм Ружицьким, Анатолієм Кирилюком, Леонідом Маадиром. Тут автор почав писати свої картини на полотні, олійними фарбами. 

Ще вдосконалював свою майстерність, вивчаючи мистецтво світових класиків. Використовував репродукції, щоб відтвори копію.

Натхненником на подальші набутки митця була творчість українського геніального поета та художника Тараса Шевченко. А також  пан Валерій надихався мистецтвом – Іллі Рєпіна, Івана Айвазовського, Рафаеля Санті, Пітера Пауля Рубенса, Леонардо да Вінчі, Тіціана Вечелліо, Франца Снайдерса та інших видатних художників.

За двадцять років аматорської мистецької діяльності створено 215 різножанрових картин олійними фарбами.

З 2004 року  брав участь  у мистецьких  виставках Білої Церкви з різної тематики. Неодноразово долучався до мистецьких виставок у Міській виставковій залі при бібліотеці №5(8), у Білоцерківському національному аграрному університеті,  Будинку культури «Сільмаш», Обласному краєзнавчому музеї .

Пан Валерій,  як справжній патріот України та нашого міста, ніколи  не був осторонь культурного життя громади. Одночасно з написанням картин, з 2007 року почав виконувати декоративні розписи житлових будинків, дитячих садочків, шкіл, інститутів та ін. Всього 55 об’єктів  із загальною площею 2500 м кВ.

Повинна зазначити, що Валерій Петрович надзвичайно творча людина, з різноманітними захопленнями. В 16 років почав писати вірші. В 35 років – малювати, з 2000 року був членом Клубу самодіяльних художників Білої Церкви. В 57 років переміг хворобу та  почав регулярно бігати, став членом КЛБ «Рось», пробіг 15 тисяч кілометрів. З дитинства любитель співати, тож  вивчив та співає понад 200 пісень.

Тому гарним подарунком для присутніх були пісні у виконанні пана Валерія та самодіяльного ансамблю «Золота осінь». Лунали українські народні пісні та пісні патріотичної тематики.

Художника привітали його друзі, які завітали на свято, завідуюча бібліотекою Світлана Хмільова та завідуюча  виставковою залою Любов Михайлюк . 

Ось такий розмаїтий творчий шлях Валерія Петровича Юрчука. 

Щиро бажаємо митцю гарного здоров’я, творчих пошуків, не зупинятися на досягнутому, долати та здобувати нові вершини.

Виставка триватиме з 12 квітня по 12 травня. Запрошуємо всіх поціновувачів красивого та вічного. 

                                                                                                              Світлана Хмільова


Немає коментарів:

Дописати коментар