вівторок, 11 квітня 2023 р.

Дякую! Діду! За Енеїду!


Коли бачиш молодого хлопця, одягнутого у футболку з написом «Дякую, діду, за Енеїду» і портретом Котляревського , розумієш, що письменник чутливо вловив дух часу, опинився, що називається, у тренді, а його найвідомішому  творінню судилося довге та щасливе життя.

Ось уже 225 років українці щиро сміються над пригодами «парубка моторного» Енея, троянця в козацьких шароварах і жупані, пізнаючи при цьому українські традиції, звичаї та побут. Чого варті десь 175 традиційних національних страв, згаданих  у поемі. До речі, меню за «Енеїдою» вже стало  фішкою  деяких ресторанів, і вибирати відвідувачам там є з чого..

Цікаві факти про «Енеїду»

*Перше видання бурлескно-травестійної поеми було опубліковано в Санкт-Петербурзі у 1798 році без відома автора (сучасними словами, піратська копія).

*Спочатку поема мала лише три частини і називалася «Енеида. На малороссійскій языкъ перелиціованная И. Котляревскимъ».

*Повністю «Енеїда» (у шести частинах) вийшла в Харкові після смерті І. Котляревського в 1842 році під назвою «Виргиліевая Энеида На малороссійскій языкъ переложенная И. Котляревскимъ».

*«Енеїда» – перша пам’ятка українського письменства, що укладена розмовною українською мовою.

*В «Енеїді» зафіксовано близько 7 000 слів.

*Текст насичений приказками і прислів’ями.

 «Енеїда» органічно вплелася і в образотворче мистецтво. 

Видання «Енеїди» 1968 року з ілюстраціями Базилевича  майже миттєво стало раритетним. Це була  не просто розкішна книга, а дисидентський протест проти традиції та й усієї тогочасної системи.

Безпрецедентно, але дозвіл на друк такої кількості нюдсів у показово пуританському СРСР таки дали – більшість оголених фігурували в пеклі й це якимсь чином видали за пропаганду атеїзму.

Якщо хочете знати - хто коли і навіщо працював над образами Енея, Венери, Зевса, Юнони та інших героїв Івана Котляревського у різних видах мистецтва, перегляньте

6 фактів про візуалізацію «Енеїди»

*Перша українська рок-опера «Енеїда» композитора Сергія Бедусенка.

*Культова літературна кав’ярня «Еней», що знаходилася біля Будинку письменників та тривалий час була осередком інтелектуального життя Києва.

*Опера за мотивами першої частини «Енеїди» (музика М. Лисенка, лібрето М. Садовського).

*Опера «Еней на мандрівці» (музика і лібрето Я. Лопатинського).

*Мультфільм «Енеїда» створений на студії Укранімафільм в 1991 р.

*Рок-гурт «Еней» створений наприкінці 1960-их років у Києві.

Колоритний герой«Енеїди» став одним із символів як високої, так і масової культури. Але є в поемі  щось іще, окрім веселих походеньок і грандіозних бенкетів із дивовижними стравами й міцними напоями . В її підтексті  зашифровано цілий пласт нашої історії.

Іван Котляревський і сьогодні залишається творцем  невмирущих українських образів, які й далі з нами, які  надихають жити, боротися і перемагати.

 Різні видання  «Енеїди»   Івана Котляревського та літературу про неї ви знайдете у бібліотеці№5

 

Немає коментарів:

Дописати коментар