суботу, 12 вересня 2020 р.

988 місту понад Россю!


Біла Церква – одне з найстаріших міст давньоруської держави, що 
має велике історичне значення. Засноване воно в 1032 р. на високому скелястому березі Росі великим князем київським Ярославом Мудрим. Під назвою Святий-Георгій-на-Росі (в літописах фігурує коротка назва Юр’їв) місто було одним з південних форпостів, що стримували напади кочівників.
Щодо походження його назви, історики говорять, що у 1050 році Ярослав Мудрий спорудив на Замковій горі єпископську церкву з білого каменю. Після руйнування міста монголо-татарами у ХІІІ ст. ця споруда довгий час служила переселенцям орієнтиром серед густих і диких лісів, що вкривали у той час долину Росі. Саме тому місце, де стояв собор, а згодом і місто, що постало з руїн князівського Юр’єва на скелястому березі, дістало назву Біла Церква.
Вітаємо Вас з його 988 річницею і пропонуємо перевірити як добре ви знаєте архітектуру Білої Церкви, яка увійшла до семи чудес України.

1.

2.


3.

    4.

5.

    6.



Перевірте себе.
1. Костел Іоана Предтечі. Закладений 1796 року, закінчений будівництвом 1812 року. Стоїть на Замковій горі, пам'ятці археології. Будівля цегляна, хрестовидна в плані, з напівкруглою апсидою, однокупольна з двома башточками-дзвіницями, в одній з яких - західній - розміщений годинник-куранти. Свого часу був такий і в другій. Урочистий головний фасад, який замикає вулицю Ярослава Мудрого, акцентований портиком з чотирьох колон коринфського ордера. Підхід до нього - сходи з граніту, реставровані в 1980-х роках. Уміли будівничі минулого вибирати місце для культових споруд. Поставили костел на високій горі, органічно вписавши в мальовничий навколишній пейзаж. Вдалішого місця в Білій Церкві нема. Пізнішими забудовами з деяких точок види на костел закриті, що завдало шкоди цьому дивовижному пам'ятникові архітектури. А раніше своєю пишнотою костел домінував на місцевості. Велику цінність становлять інтер'єри споруди, представлені витонченими ліпними прикрасами.
2. Білоцерківська гімназія. Збудована в 1843 році. Граф Вл. Браницький виявив благодійність, запропонував міністерству освіти приміщення під гімназію, якщо уряд погодиться перевести її з Вінниці. Тамтешня будівля учбового закладу була аварійна, і заперечень не було. Граф поставив умову, що надане приміщення буде в розпорядженні уряду допоки використовуватиметься за домовленістю, а "закриють гімназію - я в ньому завод влаштую". Пересторога, треба сказати, не зайва: після повстання 1863 року військові добивалися закриття гімназії як "розсадника польського духу".
3. Преображенський собор (роки будівництва 1833-39) освячений 24 вересня 1839 року митрополитом Київським Філаретом. Його фундатор гр. О. Браницька померла 1838 року й захоронена в ньому ще неосвяченому. Передчуваючи близьку кончину, 6 серпня вона склала духівницю, в якій, зокрема заповіла, що "маючи повсякчасним правилом по-батьківському допомагати селянам в правильних і незалежних від недбальства їх потребах, із капіталів одеського комерційного банку призначено 1000000 рублів асигнаціями, залишаючи їх недоторканими, з тим щоб одержувані з них відсотки по 40000 рублів щороку були вживані на добробут селян", а також, "бажаючи бути корисною стражденним від хвороб, і тим вшанувати померлого чоловіка, вона доручає синові Владиславові Ксаверовичу влаштувати поблизу м. Біла Церква богоугодний заклад на 40 ліжок на правилах сестер-жалібниць під назвою Ксаверівської лікарні... щороку 100000 рублів видавати сестрам-жалібницям на їх утримання".
4. Церква Марії Магдалини - цікава архітектурна споруда - посідає панівну точку в зарічній частині міста. Храм був зведений в 1843 році, кошти на будівництво святині виділив Владислав Браницький. Церква розташовується за межами історичного центру Білої Церкви. Вона має візуальні зв'язки, добре видима з боку в'їзду в місто з Таращанського напряму, і звичайно не випадково - від Преображенського собору. При настоятелі О.В. Залізницькому в церкві зроблений цікавий розпис інтер'єрів, що збільшило емоційне навантаження на молільників. Дещо пізніше відремонтована дзвіниця і барабан з банею на храмі, а також побудована каплиця.
Храм був зведений в 1843 році, кошти на будівництво святині виділив Владислав Браницький. Церква розташовується за межами історичного центру Білої Церкви.
5. Зимовий палац. Займає центральне місце в ансамблі резиденції Браницьких і розташований в глибині курдонера. Це дерев'яна двоповерхова обтинькована споруда в стилі класицизму. Головний фасад прикрашений чотириколонним портиком і іонійським ордером. Будівля прямокутна в плані. Строгість, простота і стриманість форм не применшують його сприйняття. Можливо, в ньому вже читаються риси занепаду класицизму в архітектурі цивільних будівель. Палац стоїть на території колишнього будинку старости.
6. Торгові ряди (є ще й інша назва Гостинний двір) збудовані за порівняно короткий час 1809-1814 p.p. Деякі архітектурні документи відносять будівництво їх на кінець XVIII ст. Припускають, що тоді були закладені підмурівки цієї споруди, яка мала важливе значення для формування забудови Білої Церкви: на прилеглих до неї територіях виросли одно та двоповерхові будівлі житлового, торгового та громадського призначення.
(Інф. за bila-tserkva.com.ua)


Немає коментарів:

Дописати коментар