вівторок, 21 липня 2015 р.

Бібліотека на допомогу батькам

ПЕРШЕ ВІРТУАЛЬНЕ ЗНАЙОМСТВО З КЛУБОМ «Я – МАМА»

Молоді мами мікрорайону Леваневського залюбки відвідують бібліотечний клуб «Я – мама». Вабить їх цікава програма Клубу і головне, що тут можна отримати відповіді на багато запитань у вихованні дітей – чому діти не хочуть слухатися? Причини дитячої неслухняності? Як допомогти дитині переказувати текст? Як приготувати вечерю разом із малюком? Хто такі «старші»? Чому хворіють діти і багато інших «чому»?
Клуб цікавий і актуальний, і тому вимагає від бібліотекарів багато ерудованості і відповідальності. Та не біда. На допомогу приходять книги, газети, журнали і уміння користуватися інформацією.
 Запрошуємо вас, шановні користувачі, стати віртуальними членами нашого клубу. Пишіть свої відгуки, побажання і пропозиції.

Пропонуємо Вашій увазі фрагменти деяких освітніх журналів для дошкільників та їхніх батьків.

ЗРОСТАЄМО РАЗОМ : РОЗВИТОК. ВИХОВАННЯ. ПСИХОЛОГІЯ : ПЕРШИЙ ОСВІТНІЙ ЖУРНАЛ ДЛЯ ДОШКІЛЬНИКІВ ТА ЇХНІХ БАТЬКІВ. – 2015. – ТРАВЕНЬ. – 24С.
Корисні поради для батьків, приклади нестандартної дитячої поведінки і вихід зі складних ситуацій, практичні відповіді на запитання, корисні поради, як навчити дитину переказувати твори, як зробити красиві фотографії і залучити малюка до кухні. Дитячі сторінки: «Розвиваємо мовлення» (із завданнями і відповідями), «Віконечко в природу», «Світ навколо», «Секрети грамотності», «Творча майстерня» та ін..
У наш час дітей виховувати і навчати здорово і цікаво. Для батьків, які серйозно захоплені дитячим розвитком, придумано стільки всього корисного. Останнім часом дуже багато інтернет-ресурсів створено спеціально для того, щоб займатися з малюками, а також для того, щоб дитина могла сама, без участі дорослих, дізнаватися щось нове і цікаве, тренувати читання і лічбу, розвивати логічне мислення. Знайомтеся з деякими із них: сайт «Фіксики», дитячий ігровий портал «Играемся», дитяча інтернет-газета «Казковий вечір»,
сайт – казкова бібліотека «ХОБОБО».
Про це та інше, ви дізнаєтеся із журналу «ЗРОСТАЄМО РАЗОМ»:


РУБРИКА : «НЕСЛУХНЯНА ДИТИНА»
Ведуча рубрики Анна Гресь

ЧОМУ ВСІ БАТЬКИ ХОЧУТЬ МАТИ СЛУХНЯНИХ ДІТЕЙ ?
Та тому, що зі слухняною дитиною набагато простіше. Дитина, яка робить те, що їй говорить дорослий, неймовірно зручна.

ЧОМУ ДІТИ НІКОЛИ НЕ ХОЧУТЬ СЛУХАТИСЯ?
«Ніколи» - це перебільшення. Діти дуже часто не хочуть слухатися дорослих. Адже дитинство – це такий дивовижний час, коли малюк постійно прагне зробити щось по-своєму. І якби так не було, то люди б ніколи не дорослішали, не ставали самостійними і нічого не вміли б.

ХТО ТАКА «НЕСЛУХНЯНА ДИТИНА»?
Ось що відповідають на це запитання самі дорослі:
-          не слухається маму й тата, вередує;
-          з нею ніколи не домовишся;
-          від неї нічого не доб`єшся;
-          за неї буває соромно;
-          некерована дитиина;
-          дитина, з якою я почуваюся безсилим;
-          дитина, яка не поважає дорослих.

Відповідь: Дітям більше потрібен приклад для наслідування, ніж критика.
                                                                                                    Ж.Жубер

ВИДИ НЕСЛУХНЯНОСТІ
Мовчазна неслухняність
Трапляється й таке. Дитина занадто не капризує, не проявляє зайвого невдоволення, а просто саботує все, про що його просять дорослі.
Приклад1. Павло дуже боїться виховательки. «Вона гучна, говорить він, - вона нас сварить, коли ми шумно граємося. Мені не подобається весь час ходити парами. Я не люблю, коли мене хтось тримає за руку. Мені спекотно і дуже липко…»
Як бачите, малюк має дуже просте пояснення, але виховательці він нічого не сказав.
Приклад 2. Ліза не хоче ходити на прогулянку. Не вередує, не влаштовує концертів. Вона просто забивається в кут, щойно дізнається, що незабаром  потрібно йти гуляти.

Поспілкувавшись із психологом і зробивши одну прогулянку разом з ним, вияснилося, що дівчинка йдучи по вулиці, боязко озирається і побачивши собаку тулиться до мами і перелякано забирається до неї на руки. Боязнь собак – основна причина такої поведінки. Страх собак було пропрацьовано із психологом і проблема зникла.
Ці приклади демонструють, що не завжди у витоках дитячої упертості і неслухняності лежить небажання підкорятися дорослим.


Запитуйте журнал у читальному залі бібліотеки, приходьте на засідання клубу, читайте, черпайте мудрість із книг! Будьте завжди з нами!

Немає коментарів:

Дописати коментар