середу, 13 серпня 2014 р.

Спасівські маковійчики

Маковія ( Маковея, перший Спас, Спас на воді) відзначають 14 серпня. Свято дістало назву від семи синів Соломії – Маккавеїв, які відзначились великим героїзмом, захищаючи палестинську землю від чужинців.
В цей день народ віддає шану святковим  символам – святому хлібу та маку. У церквах разом із колоссям хліба святять головки маку та квіти:васильки, різну м`яту, чорнобривці, ласкавець, кудрявці, любисток, барвінок, майори, деревій, Петрові батоги, полин та інше зілля складаючи у пучки (букети), які називали «Маковійкою», «Маковейчиком», «Маковієм» тощо. Кількість макових головок має бути сім, як і мучеників Маковіїв.
13 серпня, напередодні свята, у парку біля бібліотеки працівники читального залу провели народознавчу годину із циклу весняно-літніх обрядових свят «Святий Спас прийшов до нас». На свято були запрошені читачі бібліотеки, котрі із задоволенням взяли участь у майстер-класі «Маковіївські букетики» проведеному Майєю Боженко, бібліотекарем читального залу. До учасників приєднувалися перехожі, вони складали букети, слухали цікаву народознавчу розповідь, читали книги із книжкової виставки.
На дійство  завітав депутат міської ради Сергій Істомін. Читачі гостинно зустріли дорогого гостя, він  привітав усіх зі святом і запросив на мітинг спрямований на захист парку на масиві Леваневського, який відбудеться 14 серпня об 11.00 біля ПК ВАТ «Росава».
Закінчилася зустріч смакуванням коржів із маком та медом, якими пригостила всіх Тетяна Ямінська, провідний бібліотекар відділу абонементу.

Вл.інф.




Немає коментарів:

Дописати коментар