пʼятницю, 11 липня 2014 р.

Ой зів`ю вінки та на всі святки

Коли духмяне літо в самому розпалі, з квітчастими вінками і яскравими вогнищами приходить свято Івана Купала. Це день літнього сонцевороту, що збігається з Різдвом Івана Хрестителя. Головні атрибути свята – Купало й Марена. За звичаєм, це дві уквітчані гілки, подібні до людських фігур.
До цього свята молодь заздалегідь старанно готувалась : робили опудало, плели з живих квітів вінки, збирали хмиз, готували кулі соломи на вогнище. Довкола опудала водили хороводи, співали ритуальні купальські пісні. Дівчата плели вінки з польових квітів і перед заходом сонця збиралися на вигонах біля річок. Обов`язково розкладалося велике вогнище. Пізньої ночі дівчата пускали на воду сплетені вінки з прилаштованими запаленими свічками. Існує прикмета : якщо вінок пливе добре і свічка горить, то дівчина впродовж року вийде заміж, а якщо крутиться на місці – доведеться їй ще трохи дівувати.
7 липня, з нагоди свята Івана Купала, працівники бібліотеки№8 на чолі із завідуючою Світланою Хмільвою для своїх читачів провели майстер-клас «Секрети плетіння купальського вінка»

Дійство відбувалося у парку біля бібліотеки. І діти, і дорослі отримали справжнє задоволення, доторкнувшись до історії прадавніх звичаїв нашого народу.


Немає коментарів:

Дописати коментар