понеділок, 27 листопада 2023 р.

23 листопада в  бібліотеці №5 пройшов День нової книги «Читаємо сучасну українську книгу». Це особлива подія, коли книгозбірня презентує своїм відвідувачам найсвіжіші видання. Він завжди очікується з нетерпінням, адже поціновувачі читання мають змогу ознайомитися з новими книгами і взяти їх для читання.

Протягом всього дня бібліотекарі інформували своїх користувачів про нові надходження.  Всіх , хто не уявляє своє життя без книги та читання і слідкує за новодруками запросили на перегляд книжкової виставки «Від окопів до мелодрами». На відвідувачів очікували книги поетів і прозаїків , які розривають шаблони, започатковують нові форми, пишуть твори з актуальних тем. Романтична комедія (Н. Гуменюк «Тінь командора», Л. Волок «Не сумуй»,), фантастика( С, Тараторіна «Дім солі», Н. Довгопол «Знайти країну амазонок»),  нон-фікшн( М. Кідрук «Теорія неймовірності»), книги про війну( А. Кокотюха  «Таймер війни. Довга комендантська година», О. Красовицький «Пів року інтелектуального спротиву: нотатки видавця») історію(В. Карп’як «Довбуш», О. Криштопа «Історія для дорослих»)  – найвибагливішому читачеві знайшлася книга за його вподобаннями.

Особливу зацікавленість у молодих відвідувачів  викликала літературна панорама «Реальність кличе» де представлені найкращі зразки нон- фікшн книг українською мовою.

Фокус- темою Дня нової книги  був огляд літератури «Прочитати війну». Це підбірка книг про повномасштабне вторгнення Росії, які написані у 2022-2023роках. Як показує історія літератури, війна – це не лише біль, жах, руйнування та смерть, а ще й потужний каталізатор для розвитку літератури. Сьогоднішня російсько-українська війна не стала винятком.

Презентовані есеї, роздуми про країну, життя у війні й поза нею, записки з фронту, оточених міст. Особливу цікавість викликали новодруки М. Матіос «Мами», А.Кокотюхи «Врятувати Березень», О. Калини «Довга зима», Є. Кузнєцової «Драбина», О. Забужко «Найдовша подорож».

Чесно: всі книжки болісно інтимні. Нестерпні. За нормальних умов такі історії ніколи б не мали бути розказаними, напевно. Жити під шкірою іншою людини виснажливо для обох сторін – і того, хто пише, і того, хто читає. Більшість з них стануть безцінним спадком для нащадків, адже розповідають про жорстоку війну. Такі книжки пишуться в повному усвідомленні, що кожен зараз живе в своєму болю і в своєму страху, та дають можливість усвідомити важкість та масштаби вторгнення, показуючи справжні обличчя звичайних українців. І автори цих книжок, і їхні читачі знають, скільки нюансів має досвід війни. Всі презентовані видання варті того, щоб прочитати їх зараз та перечитати після перемоги.

Тож запрошуємо відвідати бібліотеку та ознайомитися з цими та багатьма іншими новодруками. Читайте хороші, правдиві, справжні книжки, не сумуйте, самовдосконалюйтесь і, звісно ж, – бережіть себе та близьких!

                                                                                                            Тетяна Ямінська

Немає коментарів:

Дописати коментар