пʼятницю, 23 вересня 2022 р.

Уклін Тобі, Велика Соломіє!

Вона мала унікальний  голос, абсолютне сопрано широкого діапазону,  що зробив її зіркою не лише української, а й світової музичної сцени. З нею залюбки співали уславлені світові співаки: Енріко Карузо, Тітто Руффо. ЇЇ називали «незабутньою Аїдою» та «єдиною в світі Джокондою». Її образ став уособленням справжньої жіночої вроди та великого таланту.

23 вересня минає 150 років від дня народження видатної української співачки Соломії Крушельницької (1872-1952).




Ми підібрали для вас  підбірку найцікавіших матеріалів з фондів бібліотеки , присвячених  світовій оперній діві.



Врублевська В. Соломія Крушельницька : роман-біографія / Валерія Врублевська. – Київ: Дніпро, 1986. – 357 c.

У романі-біографії письменниця висвітлює життя і творчий шлях всесвітньовідомої співачки. Майстерно та історично достовірно відтворено повнокровний образ визначної артистки, показано високу красу її життя, глибинність душі, вроджений хист та безупинне самовдосконалення, а також громадянську позицію Соломії Крушельницької.



Національний діамант: До  150-річчя від дня народження С. А. Крушельницької (1872-1952). // Календар знаменних і пам’ятних дат. – 2022. - №3. – С.83

Соломія Крушельницька – співачка світової слави, краса і гордість української музичної культури. Її незрівнянне лірико-драматичне сопрано діапазоном майже в три октави було унікальним явищем в історії світового вокального мистецтва. Вона стала символом української оперної сцени. Її голос полонив шанувальників країн Європи, Південної Америки… З нею залюбки співали уславлені світові співаки: Енріко Карузо, Тітто Руффо, Федір Шаляпін… Її образ став уособленням справжньої жіночої вроди, великого таланту і рідкісної природи голосу. Голосу, що вражав, полонив, бентежив… Один раз почувши, його вже годі було забути. Такою вона була, Соломія Крушельницька. Жінка-муза, жінка-легенда, що залишалася вірною своєму мистецтву.


Скринченко В. Життєві мандри Соломії / Володимир Скринченко // Слово Просвіти .-  2022. -  №31. – С. 14   
«..Ім'я її можна зустріти на сторінках таких елітних видань, як Enciclopedia della musica та Le Grandi voci, присвячених найвидатнішим музикантам і співакам світової оперної сцени. Її унікальне лірико-драматичне сопрано незрівнянної краси всесвітньовідомий диригент Артуро Тосканіні вважав неперевершеним музичним інструментом. Надзвичайна привабливість та елегантність, сценічна обдарованість і витончений артистизм – усе це дано їй було від Бога. Вона не мала потреби у покровителях і завжди прагнула бути господаркою власної долі. «Мільйонери пропонували мені, – згадувала Соломія, – збудувати окрему оперу виключно для мене…» Але вона легко відхиляла усі пропозиції руки й серця, напевно, тому, що за нею упадали, до неї «записувалися на прийом». Видатний італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі визначив їй високе місце поруч з зірками оперної сцени, котрі панували в світовому мистецтві на початку ХХ століття – Карузо, Шаляпіним, Тітта Руффо та Баттістіні. При цьому зазначав: «Однак у порівнянні зі своїми уславленими колегами вона виявилася набагато вищою як особистість…»

https://www.pressreader.com/ukraine/kultura-i-zhittya/20201113/281578063335473


Тріумфальний політ Метелика родом з України:[інт. з письменником Олександром Балабко, автором книги « Кімоно для Батерфляй» про Соломію Крушельницьку ]// Слово Просвіти .-  2022. -  №32. – С. 14-15

«Читається – від першої до останньої сторінки – так само захопливо, як і писалася автором..Книжка поліфонічна. Навіть у паперовому виданні вона звучить вічними мелодіями оперних арій і голосами найвидатніших виконавців, серед яких – неповторний голос Соломії.»

Шот М. Світова оперна діва з українським серцем /


Микола Шот // Урядовий кур’єр.-  2022. – 20 серп. – С. 5

«Попри війну цього року на державному рівні відзначатимуть 150- річчя Соломії Крушельницької. 23 вересня - 150 років із дня народження оперної співачки світової слави Соломії Крушельницької. Навіть війна не завадить відзначити на державному рівні цей ювілей. У програму входитимуть різноманітні заходи на різних локаціях. На Тернопільщині одним з перших таких заходів стало представлення міжнародного мистецького проєкту «Соломія». 21 художній твір і деякі речі,  пов’язані зі славетною співачкою, виставили в Тернопільському обласному художньому музеї, який, до слова, розміщено на вулиці Соломії»

 https://ukurier.gov.ua/uk/articles/svitova-operna-diva-z-ukrayinskim-sercem/


Немає коментарів:

Дописати коментар