суботу, 29 січня 2022 р.

Крути: Обличчя історії пензлем художників


Бій під Крутами, для українського народу  став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України. Крути  -  почесна національна  тема у прозі, поезії, публіцистиці  України. Ця історична подія відображена і в українському живописі.

Колишній вояк Дієвої Армії УНР, художник-баталіст Леонід Перфецький, написав картину «Крути-станція», на якій зобразив сам бій під Крутами. Леонід Перфецький - сотник Армії УНР, художник-баталіст, графік, брав активну участь у Визвольних Змаганнях 1917 - 1920 рр. Навчався живопису у Львові, в мистецькій школі Олекси Новаківського. Він створив цілу художню серію “Батальний живопис", серед цих картин і “Крути-станція”, на якій художник зобразив сам бій. До слова, Перфецький створив один з перших українських коміксів, в якому зобразив боротьбу УПА під час Другої світової війни.

В умовах радянської України тема героїчних Крут для письменників,художників, кіномайстрів і театральних режисерів була темою цензурованою і забороненою, все, що стосувалось української національної тематики, вилучали і нищили як твори, що «не мають музейної вартості та підлягають вилученню».

У 1931 році львівський художник Олександр Климко написав картину «Бій під Крутами», яка експонувалася в Українському військовому музеї у Львові, та була знищена більшовики після «визволення Західної України». Але насправді вона вціліла і зберігалась десятиліттями у фондосховищах бібліотеки імені Василя Стефаника у Львові. У 2012 році картині присвоїли інвентарний номер і почали реставрувати.

У 1961 році Микола Бідняк написав картину «Битва під Крутами».

У 1951 році підпільна пошта Закордонних Частин ОУН випустила ювілейну марку до річниці бою. Дата 29-го січня перетворилась на одну з провідних дат українського календаря у діаспорі.

Бою під Крутами присвятили свої праці художник Сергій Мако - картина «Один з-під Крут», Борис Буряк «Підкрутянський плач», Петро Малишко «Крути», Феодосій Гуменюк картина- ікона «Крутянська Божа матір», Іван Крислач — гравюру «Крути».Також до теми бою під Крутами зверталися ілюстратори Олександр Ком'яхов, Святослав Пащук та Юрко Журавель.

У Києві 18 грудня 2018 року на будинку по вулиці Великій Васильківській 111/113 з'явився стінопис, який присвячений героям бою під Крутами роботи художника Андрія Пальваля.


Детальніше читайте:

Крути. Народини нового українця // Музейний провулок. – 2005. – С.36-43


Крути у живописі, графіці та стінописі

// https:otak.news › culture › kr...

Кого й на що надихали герої Крут

// https:tyzhden.ua › History

Картина «Бій під Крутами» – повернення через 80 років

// https: www.radiosvoboda.org › ...

// https://uinp.gov.ua › pres-cent

 


Немає коментарів:

Дописати коментар