середу, 17 травня 2017 р.

15 травня в бібліотеці № 8 відбулася надзвичайно цікава лекція Валентина Педченка про те, над чим більшість із нас навіть не замислювалися. Отож. Любов. 

Про неї написано величезну кількість віршів і поем. Їй присвячені пісні і балади. Заради неї відбувалися і відбуваються великі героїчні вчинки, і заради неї люди готові піти у вогонь і в воду, на смерть і страждання. Підкреслюючи важливість і необхідність любові в нашому житті, Володимир Висоцький співав у своїй знаменитій баладі про кохання: «Я люблю, а значить – я дихаю. Я дихаю, а значить – я живу». Однак не потрібно забувати, "любовь любви – рознь."
В грецькій мові є декілька слів які трактуються як любов : «любов-ерос», «любов-філіо», «любов-сторге» та «любов-агапе».

Любов-ерос – це фізичний потяг. Дехто в просторіччі називають його «хімією». Якщо взаємини між людьми базуються лише на любові-ерос, то через деякий час, коли пристрасть  слабшає, пара розпадається. 

Любов-філіо – це любов, заснована на взаємних інтересах і симпатіях. Це різновид умовної любові, оскільки вона базується на якихось певних умовах. Якщо вони виконуються, то є любов, якщо ні –  любов зникає. 

Любов-сторге – це вид любові, який більше нагадує прихильність, будь то любов до людини, речі або тварини. 

Любов-агапе – це такий вид любові, який описує сутність і характер Бога. В оригіналі використовується грецьке слово «агапе». Воно означає віддану, безкорисливу, безумовну і самовіддану любов. 

Присутні з задоволенням прослухали лекцію і обговорили те, як навчитися розуміти і розпізнавати почуття які ми звикли називати словом "любов" не замислюючись, а чи дійсно це і є та «любов-агапе?».


 

Немає коментарів:

Дописати коментар