пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

Читайте "Слово Просвіти"

«Слово Просвіти», культурологічний просвітницький тижневик Всеукраїнського товариства «Просвіта»,  пропагує українську національну ідею на прикладі діяльності цієї громадської організації  із середовища якої вийшла більшість національно-патріотичних об`єднань минулого і сьогодення. Тижневик висвітлює проблеми духовності, культури, друкує матеріали на утвердження державності української мови, відкриває перед читачами сторінки прихованої історії українського народу – репресії, голодомор, історичні розвідки, ексклюзивні інтерв`ю, безкомпромісні журналістські розслідування гострих ситуацій, широко висвітлюється молодіжна музика і концертна діяльність провідних митців України.
На своїх шпальтах газета постійно веде діалог із читачами.

Просвітницьке видання «Слово Просвіти» популяризує красу українського слова.
Ініціатором створення часопису і його редактором є письменниця Любов Голота, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.
Детальніше про тижневик читайте тут: http://slovoprosvity.org/about/

Запитуйте тижневик у читальному залі бібліотеки

Для поціновувачів книжкових новинок невеличка мандрівка сторінками «Слово Просвіти» від 3-9 грудня №48.


Польща – нарис історії
Так називається книга, що має прямий стосунок до історії України. Щойно вийшла друком за редакцією Влодзімєжа Менджецького і Єжи Брацисевича у перекладі з польської Івана Сварника. Редактори польськомовного видання: доктор Дорота Мазик і Ромуальд Нєдзєлько, україномовного – Катерина Сень.
Унікальний твір обсягом 368 сторінок, який  є колективним твором одинадцяти авторитетних істориків, видано у Варшаві накладом польського Інституту національної пам`яті (ІНП).
…Книга охоплює величезний пласт подій, починаючи од формування і розвитку Польської Держави у далекому ІХ столітті й аж до сучасності – 2012 року. Як зазначає у Передмові  Голова ІНП Лукаш Камінський, ідея твору виникла у Києві, в листопаді 2009 року, під час діалогу польських і українських істориків на тему спільної історії обох народів.
Є.Голибард
Слово Просвіти. – 2015. – 3-9 грудня. – С.5


Українська душа від Майдану до Майдану й після…
Роздуми над новою збіркою поезій Лесі Степовички «Осінні люди».
Нову книгу «Осінні люди», яку на суд людський виносить Леся Степовичка, почав читати з розділу, що має співзвучну дню сьогоднішньому назву «Виходьмо, браття, на Майдани!», і відразу згадав канадійського українця, письменника Степана Горлача, який наслухавшись Лесиних віршів в авторському виконанні влітку помаранчевого 2005 року, захоплено вигукнув: «Степовичка – помаранчевий Маяковський!». Про це почув якось від дніпропетровських колег по перу і сприйняв серйозно, аксіоматично вислів гостя з Країни Кленового Листя, бо в ньому є велика доля правди.
Внутрішньо розкута Леся Степовичка своїм поетичним словом неповторно й об`єктивно, без озлобленості художньою тропікою задокументувала неймовірно напружені події 2004-2005, 2015-2014 рр. Отже, вона має повне право, як і Дмитро Павличко, Володимир Базилевський, Станіслав Бондаренко, Іван Перепеляк і немало інших митців, носити почесний титул літописця живої історії – Помаранчевої Революції й Революції Гідності.
М.Степаненко
Слово Просвіти. – 2015. – 3-9 грудня. – С.12

Словесні сонати Сергія Грабара
У київській книгарні «Є» відбулася презентація нової книжки Сергія Грабара «Ритуал».
Модерували презентацію головний редактор видавництва «Ярославів Вал» Павло Щириця та письменник Юрій Щербак.
… «Притча, а особливо історична – це складна форма, яка потребує значної підготовки, обізнаності в історії та сміливості в інтерпретації сюжету в незвичний спосіб. Усе це є у Сергія Грабара, і саме тому йому вдається створювати, а не переказувати притчі. Окремої уваги заслуговують його притчі на біблійні теми, багато з яких сміливо можна назвати апокрифічними. Ця книга руйнує багато усталених міфів, думаю, вже назбиралось чимало творів на своєрідне «Євангеліє від Грабара», - зауважив Юрій Щербак.
А.Ламохіна
Слово Просвіти. – 2015. – 3-9 грудня. – С.16


Немає коментарів:

Дописати коментар