вівторок, 26 березня 2019 р.

5 книг про театр, які вас здивують

Пропонуємо книги з фондів нашої бібліотеки про невмирущу магію Театру


Михайло Булгаков «Театральний роман» Це не закінчений твір, який за життя автора не публікувався. Сюжет багато в чому заснований на конфлікті Булгакова з головним режисером Художнього театру Костянтином Станіславським з приводу постановки його п'єси. Булгаков засуджував систему Станіславського, так як у романі головний герой  засуджує методи режисера Івана Васильовича - його літературного відображення. Практично всі герої роману мають прототипи, і Олена Сергіївна Булгакова, третя дружина письменника, склала великий список реальних людей, театрів, і навіть вистав, що знайшли відображення в романі. Один з найіронічніших творів письменника.



Теофіл Готьє «Капітан Фракас» Один з найвідоміших романів автора. Письменник зібрав усе найромантичніше: середньовічну  Францію, юного барона, просторий замок і  трупу бродячих артистів з чарівною дівчиною – те, що потрібно  для історії великого кохання. Юний барон , звичайно,закохується в красуню-артистку, і приймає зухвале рішення: він залишає  свій дім і слідує за бродячою  трупою щоб завоювати, серце юної панянки.









Теодор Драйзер «Сестра Керрі»  Роман  про молоду 18- літню Кароліну Мібер, яка приїхала підкорювати  Чікаго. Багаточисельні романи з чоловіками, безробіття та жага до красивого життя в підсумку привели її до аматорської сцени – після чого життя Керрі стало стрімко змінюватися. Роман про те, як з провінціалки з 4 доларами в кишені перетворитися в зірку театральної сцени.








Гастон Леру «Привид опери» Молода співачка Христина стає таємною пристрастю для Привида опери. Написана ним музика зачаровує Христину, але її тягне до багатого красеня віконта Рауля. Збожеволілий від ревнощів Привид готовий на все, щоб знищити противника ...Тож, дивні події відбуваються в Паризькому оперному театрі: пропажа грошей , зникнення співачки, нещасні випадки зі смертельним кінцем – поєднання  містики, пригод і романтики. 




Сомерсет Моем  «Театр».Тонка, іронічна історія блискучої, розумної актриси, яка відзначає «кризу середини життя» романом з красивим молодим чоловіком. Головна героїня роману – Джулія Лемберт. Їй 46 років. Вона найзнаменитіша театральна актриса Англії, життя якої вдалося. У неї є сім’я: успішний чоловік, власник і режисер театру, дорослий освічений син, є слава і море шанувальників. Свої почуття героїня виявляє в основному на сцені. Коли Джулія закохується, то з  головою занурюється в любовні переживання. Проте, переживши бурю емоцій, як сильна мудра жінка справляється з почуттями. Роман закінчується тріумфом героїні в спектаклі, в якому Джулія віртуозно «вбиває» дебют суперниці.  В кінці роману Джулія, яка розчарувалася в щирих почуттях, вимовляє: «Кажуть: гра – притворство. Це притворство і є єдина реальність»








Немає коментарів:

Дописати коментар