четвер, 9 липня 2015 р.

Україно моя, далі, грозами свіжо пропахлі…

Україно моя, мені в світі нічого не треба,
Тільки б голос твій чути і ніжність твою берегти
                                                       А.Малишко

Не знаю, чого більше хочу –поділитися враженнями чи  почуттям любові до своєї рідної і неповторної землі, чарівної України. Тієї України, яку я відкрила для себе під час невеличкої подорожі місцями славетної української козаччини.
Село Германівка Київської області. Вражали не стільки розповіді екскурсовода про гетьманів Б.Хмельницького та І.Сагайдачного, про них я знаю з підручників, скільки духмяна і пишнобарвна природа українського села, що розкинулося між високими пагорбами.
Чарували зелені долини і духмяний цвіт акацій, який ніби світлим туманом накрив землю; прозорі сонячні промені, що вигравали на крилах бджілок-трудівниць, котрі облюбовували кожну квіточку конюшини.
Ревина гора. Своїм плачем, поневолений татарським ярмом, український народ назвав її так. То було колись… А тепер, стоїш на горі і скільки око сягає обрію, в долині розкинулося село Германівка – поодинокі хатини на високих горбах, додаючи загадковості і романтизму, ніби просять талановитого митця відобразити їх на полотні.
Хочеться набрати повні груди повітря, розкрити руки, ніби крила та й полетіти птахом у небо. І вже звідти, бачити її всю, свою Україну. Україну, яка і сьогодні не перестає боротися за незалежність і має сучасних героїв.
Щиро і привітно зустрічала нас хата Андрія Малишка в Обухові. Ніби в гостях у поета, а він десь забарився і ось-ось прийде.
У світлиці глиняний посуд, на стінах світлини у вишитих рушниках і дивний ключ від хати, який був одного зразку в усіх мешканців села так, для годиться, як то кажуть, про людське око. У дворі великі кущі білих і рожевих півоній, цвітуть ромашки, троянди. Хатина низенька, чисто
Біля хати А.Малишка в Обухові
вибілена і така звичайна, як інші.
Цікава розповідь екскурсовода тільки додала загадковості і бажання слухати і запам`ятовувати яким був Андрій Малишко, примусила згадати слова пісні “Про рушник» та інші поезії автора.
З поетичним настроєм помандрували далі, до трипільської цивілізації. Там на нас чекав Дніпро-ревучий, але того дня він був напрочуд тихим і спокійним. Тільки відлуння від хлюпотіння води піднімалося на вершину кручі і заставляло, затамувавши подих, прислухатися до шепоту хвиль.
Так ось, де вони, Дніпрові кручі, про які так трепетно писав Тарас Шевченко! Ось де літали птахи до середини Дніпра у Миколи Гоголя! Ось, де все це! Зовсім близько. Варто лише мати бажання слухати, милуватися і любити життя, бо живемо на цій Землі тільки раз.
Хочеться сказати на весь світ: «Не чіпайте Її, не ятріть Її душу, бо Вона дуже гарна, неповторна і єдина, наша Україна».
В.Т.

Трипілля. Над Дніпром

Вид на Германівку з Гори реву
На Горі реву


3 коментарі:

  1. Вразила розповідь про нашу чудову країну. Підтримую автора у своїх враженнях та побажаннях.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую. Запрошую в наступну подорож

    ВідповістиВидалити
  3. Вкотре перечитую ... Поринаю в приємні спогади ...
    Хочеться продовжити це трепетне зізнання поетичними рядками Ліни Костенко:
    Буває, часом сліпну від краси.
    Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–
    оці степи, це небо, ці ліси,
    усе так гарно, чисто, незрадливо,
    усе як є – дорога, явори,
    усе моє, все зветься – Україна.
    Така краса, висока і нетлінна,
    що хоч спинись і з Богом говори.


    ВідповістиВидалити