четвер, 23 липня 2015 р.

28 липня – День хрещення Київської Русі-України



Історія Хрещення Київської Русі-України – погляд крізь час
( до Дня Володимира Великого – хрестителя Київської Русі)
 28 липня православні християни святкують День Володимира Великого, князя Київського.
Князь Володимир (980-1015) ліквідував язичеську віру і прийняв християнство. Ця епохальна подія відбулася в 988р. і мала надзвичайно важливе значення для українського народу, його держави. Разом з християнством на наші землі прийшли письменність, висока європейська духовна культура, з`явилися перші школи, розвинулися архітектура, живопис, хорова музика.

Церква порівнює князя Володимира з апостолом Павлом. Обидва вони спочатку були ревними противниками Христа. Благодать Божа, а не щось інше, переродила і Савла, і Володимира. Савл став великим апостолом Павлом, який потрудився у проповіді Євангелія більше за всіх інших апостолів. Князь Володимир зробив Київську Русь, що кланялась могильним богам, християнською.
Князь Володимир  довго вагався, яку релігію впровадити для свого народу. Після тривалих роздумів зробив остаточний вибір – Русь-Україна прийняла християнство з Візантії.
Християнство відкрило дорогу київським князям для міжнародних зв`язків з дворами Європи. До того ж, у православній церкві князі отримали ідеологічну опору, про яку до того не могли і мріяти.
Помер Володимир у 1015р., заливши після себе десять законних синів.

Немає коментарів:

Дописати коментар