пʼятницю, 24 липня 2015 р.

ЄВГЕНІЙ ЮХНИЦЯ – ЛАУРЕАТ ПРЕМІЇ ІМ. АНДРІЯ МАЛИШКА

ПРЕМІЯ ІМЕНІ АНДРІЯ МАЛИШКА
Рішенням журі літературно-мистецьку премію імені Андрія Малишка за 2014 рік присуджено Євгенію Юхниці за книгу поезій «Мозаїка метафор – сюжети і характери».
Ім`я поета Євгенія Юхниці відоме та знане з багатьох публікацій, інтернет-версій, публічних виступів у різних куточках України та поза її межами, з незліченних добросовісних переказів, чуток і поголосів, які передаються з уст в уста, як і чимало мініатюр або рядків з них.
«Мозаїка…» - це різнопланова сюжетність, елегантна щільність образного письма, миттєві нариси витонченим словесним пензлем. Це своєрідна драматургія мініатюр, яка здатна причаровувати, дивувати або й шокувати, приголомшувати читацький загал.
Окремо можна сказати й про технічний вишуканий смак: таких дбайливо відпрацьованих римою, ритмом, висновком, гармонією збірок можна за кілька століть перелічити на пальцях однієї руки. А тут – наш сучасник, який творить про нас і вказує на позитивні зміни багатством образної колористики нашого миттєво змінного шаленого історичного сьогодення.
Збірку поезій Євгенія Юхниці читати цікаво! І це заслуговує на всі світові нагороди та мантії!

ВІДЗНАКА НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ ПИСЬМЕННИКІВ УКРАЇНИ
30 квітня відомий поет Євгеній Юхниця в урочистій атмосфері був нагороджений Медаллю Національної спілки письменників України «Почесна відзнака» за особисті досягнення в літературній творчості, вагомий внесок у відродження духовності та культури українського народу.

Медаль Національної спілки письменників України «Почесна відзнака»  - найвища нагорода Спілки письменників, яка вручається за багаторічну плідну діяльність на ниві літературної творчості. В минулому цієї почесної відзнаки були удостоєні: Олександр Балабко, Валентина Козак, Богдан Мельничук, Віктор Тимчук та інші визначні діячі української літератури.

ВІДЗНАКА УКРАЇНСЬКОГО ФОНДУ КУЛЬТУРИ
21 квітня київський поет Євгеній Юхниця був нагороджений Відзнакою українського фонду культури.
Відзнака українського фонду культури – почесна нагорода українського фонду культури, яка вручається за активну творчу, громадянську та благодійницьку діяльність на ниві відродження та розвитку національної культури.
В минулому Відзнакою було нагороджено Богдана-Романа Хаварківського, Дмитра Янка, Наталю Бондарчук та інших видатних діячів української культури.
Дніпро. – 2015. - №6. – С.4-5


Пропонуємо яскраві уривки із поезій лауреата

Минулі епохи, минулі слова.
Давно перетліла минула трава.
Минулі початки, минулі сюжети,
В минулих уявах – минулі й поети.

***
Крутилася, крутилася
Під боком, добудилася.
А потім знов крутилася
І подумки співала.

***
Наторнадений,
Нерозгаданий
Чоловіком став
Ій, нахмареній.
Їй не стачить сяйв:
«Ще! Скоріш, давай!...»
Він їй ліс рубав
І запалював.
Він, торнадний син,
Ураганам – брат.

Скільки стерпить він
Спеки в лавопад?


Немає коментарів:

Дописати коментар