понеділок, 19 лютого 2024 р.

Державний Герб! Шануймо символи України!

Державний Герб України – це офіційна емблема держави, що зображується на грошових знаках, печатках, на вивісках державних установ, навчальних закладів. Історія нашого державного Герба сягає дуже глибоко. 

Герб – це знак роду, міста, держави. У перекладі з німецької слово герб означає «спадщина». Тризуб належить до найстаровинніших священних знаків. Зображення тризуба на території нашої держави має дуже давню історію. Наскальні малюнки, гончарні вироби, монети, прикраси, які розкопують археологи, свідчать про те, що тризуб був поширений тут ще у 4 – 1 ст. до нашої ери, тобто 3-6 тисяч років тому. 

Перші згадки про герб в літописах належать до Х століття. В ХІ-ХІІІ ст. князі використовували тризуб як власну відзнаку влади. Дослідники походження цього знака висловлювали багато думок щодо суті самого знака, і всі погоджувались, що головним у ньому є число 3. Тобто поєднання трьох основ життя. 

19 лютого 1992 року Верховна Рада України своєю постановою затвердила Державний Герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті – національний символ українців, який поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, символізує спорідненість поколінь, мир і творчу працю, є символом відродження Батьківщини та її традицій, продовженням славних сторінок історії України.

Герб  є одним із символів боротьби за національні та соціальні права українського народу, у яких втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса і багатство рідної землі, любов до України. Особливо зараз, коли йде війна державні символи України є особливо актуальними. Вони надихають наш народ на перемогу.

Немає коментарів:

Дописати коментар