четвер, 22 лютого 2024 р.

22 лютого в бібліотеці №5 зібралися шанувальники рідної мови та рідного слова. На гостину завітали учасники Академії пенсіонерів «Золота осінь» та викладачі Білоцерківської школи мистецтв ім. Якова Яциневича –  інструментальний ансамбль «Троїсті музики». 

Приводом для цього була подія – 21 лютого вся світова спільнота відзначала Міжнародний день рідної мови. Рідна мова – етнічна мова кожного народу, що асоціюється з корінним етносом держави, мова, якою людина думає та спілкується. 

Завідувачка бібліотекою Світлана Хмільова розповіла про історію виникнення свята. Це свято досить молоде. Воно започатковане у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. І на сьогодні – це свято, яке має трагічну історію. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які висловили свій протест проти урядової заборони на використання в країні

своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

Академісти: Людмила Калітаєва, Світлана Шкляр, Валентина Сиволап та  Ніна Слободчикова натхненно читали вірші про рідну мову.

Всі присутні в ошатній виставковій залі мали змогу насолоджуватися чудовими музичними творами у виконанні Вікторії Брейш (скрипка), Лілії Костенко (віолончель) та Людмили Смаглій (фортепіано).

Читачам бібліотеки була запропонована книжкова виставка «Мова – серце нації!».



Немає коментарів:

Дописати коментар