пʼятницю, 19 січня 2024 р.

Видатному білоцерківцю, біологу, вченому Олексію Івановичу Кононському – присвячується!

В цьому році виповнилося 95 років від дня народження Олексія Івановича Кононського, вченого-біолога, викладача, професора та академіка. Він був відомим біохіміком, заслуженим працівником вищої школи України, академіком Української Академії Наук, академіком Нью-Йоркської Академії Наук, доктором біологічних наук. 

18 січня в бібліотеці-філії №5 відбулася година пам’яті «Видатному білоцерківцю Олексію Івановичу Кононському – присвячується!».

За захід завітав Едуард Валентинович Ланін, голова ради організації ветеранів України БНАУ, який довгий час працював з Олексієм Івановичем в аграрному університеті. Він протягом багатьох років був деканом факультету довузівської підготовки та доцентом кафедри технологічної переробки продукції тваринництва. Тому пану Ланіну було що розповідати та пригадувати цікаві події зі спільної співпраці з видатним науковцем.

Працівники бібліотеки також підготували біографічний портрет про життя та діяльності вченого.

Народився Олексій Іванович  6 січня 1929 року в м. Сквира, в селянській родині.  Його народження та дитинство припало на тяжкі роки після громадянської війни, колективізації,  голоду та Другої світової війни. У 1948 p. молодий та амбіційний юнак вступив до Білоцерківського сільськогосподарського інституту на ветеринарний факультет, який закінчив із відзнакою у 1953р. Згодом, після направлення, протягом 4 років працював на виробництві завідувачем районної ветеринарної лікарні і старшим ветеринарним лікарем МТС Гвардійського району на Хмельниччині. 

Отож, певний час Олексій Іванович працював за фахом, проте бажання навчатися й займатися наукою перемогло. Він повернувся до рідної аль-матері – сільськогосподарського інституту та вступив до аспірантури. Свою наукову діяльність О.І. Кононський розпочав під керівництвом видатного науковця Павла Олексійовича Ковальського. 

У 1961р. Олексій Іванович захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук. Із 1960 р. працював на кафедрі органічної і біологічної хімії: асистентом (1960–1964), доцентом (1964–1967), старшим науковим співробітником, докторантом (1967–1970), завідувачем (1970–2002) та професором кафедри (2002–2014). 

Олексій Іванович Кононський заснував білоцерківську наукову школу в галузі гістології та біохімії, вихованцями якої є 7 докторів і 15 кандидатів наук, у тому числі 4 академіки, та 1 заслужений працівник вищої школи України.

Учений вів активну навчально-методичну роботу, читав лекції і проводив заняття зі студентами та аспірантами, зробив вагомий внесок у розроблення та впровадження нових методів навчання для підготовки фахівців біологічного профілю, був членом спеціалізованих вчених рад, членом редакційної колегії низки наукових журналів. Його роботи відзначено численними нагородами, грамотами та подяками.

Олексій Іванович Кононський є членом Золотого фонду м. Біла Церква (1998), почесним громадянином м. Сквира (1999), довічним стипендіатом Президента України (2004). 

Ось як пише у спогадах про видатного вченого його учениця, доктор сільськогосподарських наук, професор Світлана Іванівна Цехмістренко:

«…Його лекції просто вражали глибиною розкриття тем, насиченістю фактів, деталей, які доводили ті чи інші висновки, а також інформацією про різнобічні сторони життя. Мова його була проста і образна, тому його лекції студентам дуже подобалися. Олексій Іванович прагнув довести до слухачів велику кількість інформації, що інколи студенти жартували, що професор однією рукою крейдою на дошці пише формули, а іншою – їх витирає. Всі, хто знав Олексія Івановича захоплювалися його енциклопедичними знаннями. Академік Кононський був надзвичайно самоорганізованою та цілеспрямованою людиною… Олексій Іванович походив із простої селянської родини, проте був уродженим інтелігентом. Його інтелігентність проявлялася у вишуканій поведінці, у глибокому розумінні культури, у ставленні до оточуючих». 

З під пера професора О.І.Кононського вийшло багато книг, підручників, наукових видань тощо. Він є автором понад 250 наукових і науково-методичних робіт, у тому числі 15 підручників і учбових посібників. Ним написано більше десятка публіцистичних і художніх творів. 

27 квітня 2014 року перестало битися серце Олексія Івановича Кононського – видатної людини сучасності, вченого, педагога, письменника, громадського діяча нашого шанованого білоцерківця, яким ми по праву пишаємося. 

Вшановуючи пам'ять про видатного земляка, білоцерківці назвали ім’ям вченого одну з вулиць міста та встановили меморіальну дошку на фасаді будинку (бульвар Олександрійський, 21), де жив Олексій Іванович.

А ще біля річки є алея О.І. Кононського. 

Слухачі, що були присутні в виставковій залі, затамувавши подих слухали розповіді про нашого славного земляка, а ще – багато запитань, бо як виявилося, дехто вперше відкрив для себе відомого вченого. 

Приємним подарунком для глядачів були музичні композиції від тріо викладачів Білоцерківської школи мистецтв ім. Я. Яциневича: Вікторії Брейш – скрипка, Лілія Костенко – віолончель, Людмила Смаглій – фортепіано.

Працівники книгозбірні підготували відео презентацію та книжкову виставку про А.І. Кононського.


                                                                                     

                                                                                                               Світлана Хмільова 





Немає коментарів:

Дописати коментар