понеділок, 23 жовтня 2023 р.

Білоцерківські Гаї

Цими словами – «білоцерківські Гаї» творча письменницька родина Анатолія та Галини Гай  інколи підписувала свої листи друзям. Під такою ж назвою, 19 жовтня у бібліотеці № 5 пройшов День бібліографії до вшанування їх світлої пам’яті . 

Життя цих творчих натхненних людей сповнене багатьма цікавими зустрічами та вагомими здобутками .Члени Національної спілки письменників України, лауреати численних нагород, літературних та літературно-мистецьких премій, видавці, упорядники, редактори та громадські діячі, автори багатьох художніх і документальних книжок, вони внесли вагомий вклад у літературну скарбницю і громадське життя нашого міста. Їх твори, унікальні, добрі, талановиті, мудрі - це не просто книги, а стан душі, неспокій і свято Духу над банальною прозою буття. Але при цьому вони не повторювалися в темах і жанрах, кожен був особистістю, що вирізнялася  власним творчим почерком . Як дві половинки одного цілого, подружжя Гаїв гармонійно доповнювали одне одного, хоча були різними за вдачею: невгамовний, сильний духом борця Анатолій Іванович і красива мудра, натхненна, з чутливим і вразливим серцем Галина Семенівна. І завжди міцним підґрунтям їх творчої і життєвої долі були завзятість, сміливість, любов до українського слова. Про все це користувачі бібліотеки довідалися з майстерно окресленого літературного портрета, підготовленого бібліотечними фахівцями.

Багатий та різноманітний літературний доробок митців був представлений на книжковій виставці «Творчий ужинок білоцерківських Гаїв», при оформленні якої та під час ознайомлення читачів з її наповненням використана  інформаційна тека «Письменники-краяни» та прикнижкова бібліографія

Бібліографічно-книгознавчий блок експозиції доповнила інформаційна полиця краєзнавчих бібліографічних посібників, літературознавчих дайджестів, які прямо чи дотично стосуються творчості і життєвого шляху письменників.

Корисним та пізнавальним для учасників заходу стала презентація біобібліографічного покажчика «Набуток зрілого таланту» , присвяченого життю та творчості Анатолія та Галини Гай, виданого відділом методичної та бібліографічної роботи Білоцерківської ЦБС. В ньому  міститься інформація про твори письменників, біографічні матеріали, публіцистичні публікації, журналістську діяльність Анатолія Гая, публіцистичні публікації, у т. ч. статті про АТО та ООС на сході України, матеріали з домашнього архіву Гаїв.

Осягнути глибинну сутність творчості прославлених земляків допомогли літературні читання поезій Галини Семенівни та уривків з книг Анатолія Івановича. Емоційні,  чуттєві, глибокі, вони спонукали до роздумів про  покликання і талант, про скороминущість земного життя,  про ранимість душ людей творчих, талановитих., непересічних. 

Захід, що пройшов у бібліотеці, став важливим приводом для того, щоб перегорнути ще раз сторінки їх книг , розкрити майстерність таланту, осягнути їх Всесвіт.. Митець живе доти, доки живуть його твори. Білоцерківських Гаїв пам’ятатимуть читачі, друзі, колеги по перу і дорога їх серцю білоцерківська земля.

                                                                                        Наталя Семененко




 

Немає коментарів:

Дописати коментар