неділя, 1 жовтня 2023 р.

Україно! Честь і слава синам твоїм!

Сьогодні у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва. 

Для українців ця дата — можливість вшанувати воїнів, що захищають незалежність та суверенітет Батьківщини. Цього дня прийнято згадувати не лише героїв сьогодення, але й ветеранів Другої святової війни, наших предків козаків, які виборювали право на незалежність.

Споконвіку Пресвята Божа Матір була захисницею воїнів-захисників. Козаки навіть називали Покрову своєю заступницею і завжди молилися Діві Марії перед початком важливих битв. На Січі була побудована церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці, де збиралися козаки подякувати захисниці після вдалого походу. Покрова оберігає і оборонців сьогодення. Воїни просять Пресвяту Богородицю подарувати мир Україні та захистити її кордони від ворогів. Тому дату святкування обрали зовсім невипадково.

Потреба у загальнодержавному святі для відзначення українських захисників стала особиво гострою після окупації росією Криму та початку воєнних дій у Донецькій та Луганській областях.

Сотні військових загинули у боротьбі за територіальну цілісність та незалежність України, і потребували гідного вшанування.

У 2022 році, після повномасштабного вторгнення рф, українські воїни ще раз продемонстрували свою силу та незламність.

Вперше українці відзначали День захисника України 14 жовтня 2014 року під гаслом «Сила нескорених». Цього року Православна Церква України перейшла на новий церковний календар і вже цієї неділі, 1 жовтня, Україна вперше відзначає день своїх захисників і захисниць у нову дату. Усіх, хто бʼється заради держави. Усіх, хто додає сили Україні. Усіх, хто віддав своє життя заради України. 

Тож З Днем захисників і захисниць України! Ви та ваша мужність і відданість завжди будуть натхненням для всіх нас. Бажаємо сил та терпіння. Дякуємо за можливість жити на рідній землі. Дякуємо за те що щодня оберігаєте нас. Цінуємо вас та пам'ятатимемо завжди. 

Також до свята, у бібліотеці № 5 підготовлено виставку книжок присвячених героям України.


Немає коментарів:

Дописати коментар