неділя, 9 липня 2023 р.

Три в одному: Книжкові трилогії, які затягують з першої сторінки

Якщо вам хочеться завжди почуватися добре, підвищити рівень інтелекту, покращити пам’ять та розвинути гнучкість мислення, знайдіть час для читання - саме воно сприяє цьому. А якщо не знаєте, яку книгу обрати, читайте далі, адже ми рекомендуємо лише найкраще! Хочемо познайомити вас із трилогіями, які є в наявності  у фонді  бібліотеки №5. Трилогії - це не тільки вишукана прикраса для книжкової полиці.  Ми пропонуємо добірку книжок, яким місце не на полиці, а в руках затятих книголюбів.

Василь Базів  «Антихрист» / «Справжня історія Орди-Росії» / «Україна і Росія: війна престолів»

      Фундаментальна трилогія есе-досліджень «Антихрист  Справжня історія Орди-Росії» — вулканічна версія-заперечення усіх відомих ідеологічних міфів про походження Московії та її стосунків із Руссю-Україною. Пошук крізь духовно-релігійну оптику приводить до карколомного висновку, що у Росії витворилася антихристиянська версія християнства. З-під варварської маски прозирає смертоносний оскал антихриста, що оселився на північних околицях Євразійського континенту. Полярний антропогенез витворив несумісні між собою ідентичності Русі-України і Орди-Московії, що призвело до війни ординської Росії проти християнської України. Трилогія подає велетенську панораму із тисячами маловідомих подій, невідомих фактів, імен — від короля (князя) Русі-України Володимира Рюрика до президента України Петра Порошенка.


Юрій Винничук«Вілла Деккера» /  «Агент Лилик» /  «Алмази з Танжера»

      В першій книзі трилогії  «Вілла Деккера» події відбуваються у Львові, за місяць до війни, у серпні 1939 р. Політичні події переплітаються з кримінальними. В місті відбуваються ряд жорстоких вбивств жінок, а ще – афери з вивезенням євреїв до Палестини, які почали зникати, не потрапивши до місця. Головний герой – Марко Крилович, журналіст, неофіційно працює в поліції і потрапляє в епіцентр цих подій, де вирують любовні та кримінальні інтриги. Любителі історичних детективів знайдуть для себе цікаву інформацію про атмосферу, яка панувала в місті перед війною, бо Львів тоді був центром дії розвідок кількох країн. Історія цікава та заплутана і вона не має завершення, тому що 1 вересня почалася війна, всі розслідування були зупинені.

У романі «Аґент Лилик» продовжуються пригоди, описані у «Віллі Деккера». Тепер події відбуваються під пильним оком НКВД. Нічний репортер Марко Крилович разом з колишнім комісаром поліції знову полюють на таємничого серійного душія. Оскільки всі жертви якимось чином пов’язані з Марком, чекісти його випускають з тюрми і використовують як приманк. Перед нами постає Львів, що втратив своє обличчя, але ще не пристосувався до нового. Процвітає контрабанда і серед колишніх злодіїв, як представників пролетаріату, класово близьких для нової влади, і серед чекістів, які продають голландцям сировину за алмази з Південної Африки.

В книзі «Алмази з Танжена», яка завершає  трилогію, совєти хазяйнують у Львові, містяни змушені миритися з нестачею найнеобхідніших товарів, а Марко Крилович досі працює на НКВД. Попри попередні успіхи, йому ще не довіряють — і він мусить пройти своєрідну посвяту, вбивши ворога влади. Щоправда, Маркові набагато краще вдається інше: розплутувати химерні історії, балансувати між різними силами й спокушати жінок. Чи встоїть перед ним досвідчена агентка, разом з якою Марко вирушить у Танжер, щоб відшукати контрабандні алмази?

 

Володимир Єшкілєв «Унія» / «Каїн» / «Малх»

«Прокляті гетьмани» - історична трилогія про один з найтрагічніших періодів в історії України - період Руїни, який настав після смерті Богдана Хмельницького і який, по суті,відбувається до цих пір. Перший роман «Унія» присвячено постаті гетьмана Івана Виговського, який за часів Хмельницького обіймав посаду генерального писаря, був учасником міжнародних зносин Гетьманщини з провідними тогочасними європейськими країнами. Після смерті гетьмана планувалося запровадити спадковість гетьманської влади і передати владу сину Богдана-Юрію Хмельницькому, а до його повноліття регентом став Іван Виговський. Але сталось зовсім не так,як хотів покійний гетьман. Відбувся розкол інтересів всередині козацької старшини, яка поділилася на 2 ворожі табори - частина старшини на чолі з Виговським почала відверто орієнтуватися на Річ Посполиту, а частина залишилася вірною малолітньому Юрію і боронила його інтереси. Ці ключові історичні події і лягли в основу цього роману.

Серед героїв роману «Каїн» читач зустріне й тих, з якими познайомив­ся на сторінках «Унії», й багатьох нових, котрим довелося жити і діяти за років Руїни. На ці буремні часи припадає гетьманство Те­тері, одного з найбільш обмовлених та знеславлених правителів України. Єшкілєв пропонує власне — неканонічне й несподіване — бачення цієї історичної постаті. А ще доповнює художню розповідь своєрідною «енциклопедію» політичних, дипломатичних та окультних процесів та подій XVII ст. Й не лише тих, які знайомі читачеві завдяки літописам, мемуарам і підручникам.

Османська держава почала свій останній та найнебезпечніший генеральний наступ на християнський світ, а Україна опинилася на шляху султанських армій. У вирі великої війни зникали останні сподівання на те, що козацький край збереже свою політичну самобутність. Володимир Єшкілєв в завершальному романі у трилогії,  «Малх», , вкладає до уст Дорошенка такі слова: «Очі козацькі спрямовані не до майбуття, а до сивої давнини, про котру ми знаємо мало, але дечого таки знаємо»

Олександра Шутко  «Хатідже Турхан»«Ковилі вітри не страшні»/«Султана-українка на османському престолі» / «Султана-українка — покровителька козаків»

 Матір’ю одного з нащадків славнозвісної Роксолани стала інша українка з Поділля – Надія, яка в гаремі султана Ібрагіма Божевільного отримала ім’я Хатідже Турхан. Вона жила в буремні роки середини XVII століття, насичені повстаннями у провінціях Османської імперії. На долю Хатідже Турхан випало чимало випробувань та труднощів. Але як дружина правителя, а згодом і регент малолітнього султана Мехмеда Четвертого, вона їх стійко переборювала.За правління сина Хатідже українські козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та Петром Дорошенком у боротьбі за єдину вільну Україну отримали османський протекторат та діяли спільно з яничарами і кримськотатарським військом проти польського й московського гніту На жаль, постать цієї українки-султани, на відміну від Роксолани, є маловідомою в Україні.

Другий том присвячено рокам володарювання цієї султани в Османській імперії. Адже після страти свекрухи — великої валіде Кьосем — Хатідже Турхан стала регентом неповнолітнього сина — султана Мехмеда ІV і фактично керувала державою османів. За участі Хатідже Турхан відбувалися не лише державні призначення, а й аудієнції у султана послів з Азії, Африки та Європи.  Хатідже Турхан стала останньою представницею «Жіночого султанату» в Османській імперії, засновницею якого була Роксолана.

Третій том присвячено останнім двадцяти рокам життя цієї султани, яка заступалася за українське козацтво. Гетьман Петро Дорошенко не лише отримав протекторат її сина, Мехмеда Четвертого, а й об’єднав з ним свої сили задля походу на Кам’янець і Хотин у 1672–1673 роках. Валіде Турхан також відома як велика благодійниця. Після зведення грандіозної Нової мечеті у Константинополі вона опікувалася долею паломників до Мекки і Медини та спорудила мечеть на честь брата Юсуфа в місцевості, де Босфор впадає у Чорне море. Валіде Турхан збудувала собі найбільшу гробницю у столиці Османської імперії, до якої – справжнє паломництво серед турків, котрі надзвичайно шанують пам’ять про неї.

Читайте книги, які змусять задуматись про світ, у якому ми живемо, і про те, що потрібно в ньому змінити.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар