пʼятниця, 21 липня 2023 р.

У храмі поетичного слова Ніни Ковальчук

Під такою назвою 19 липня в бібліотеці #5 відбулася зустріч з талановитою білоцерківською поетесою Ніною Ковальчук.

Чому саме «у храмі поетичного слова»?  Як висловилася сама авторка:

– Говорити не можу і не сказати нічого, також не можливо. Тому слово має звучати.

З 24 лютого 2022 від шоку, болю та бентеги, нам  багатьом якось заціпило і бракувало слів. Та все ж потрібно говорити, спілкуватися, висловлювати свої думки, емоції та почуття. Слова можуть вбивати, а можуть і лікувати.

Ось такою, наповненою розмаїттям емоцій, на одному подиху, пройшла творча зустріч з пані Ніною.

 Адже українське слово є справжнім символом незламності, нескореності, волі та свободи духу. А якщо це майстерне поетичне слово, то воно може зцілювати, вселяти надію і віру в перемогу. Перемогу добра над злом, перемогу справедливості та непорушності законів природи.

Ніна Сергіївна Ковальчук народилася в селі Степанівка, Драбівського району, що на Черкащині.

За фахом педагог, вивчала сурдопедагогіку в НПУ ім. Драгоманова.

Перші проби поетичного слова відбулися у пані Ніни ще в студентські роки. Якийсь час була пауза в творчості.

З 2003 року проживає у  Білій Церкві. І саме в нашому місті розкрився та засяяв яскравими барвами поетичний талант мисткині.

Поезія Ніни Ковальчук надзвичайно глибока. Можна сказати – глибинна, яка торкається потаємних струн людської душі, наповнена філософією буття, дуже чуттєвою лірикою та мабуть найбільше сумом і вболіванням за тяжкими подіями, що відбуваються в нашій країні під час російської агресії.

В 2019 році побачила світ дебютна збірка поезій Ніни Ковальчук  «Суцільні монологи», її перший крок до читача. Ця збірка була надрукована у видавництві «Час Змін Інформ» , очільник якогоКостянтин Климчук. Як для дебюту – дуже вдала та зріла поезія.

В книгу увійшли твори, що познайомлять зі світоглядом поетеси, її життям, тими таємними впливами, завдяки ( і наперекір) яким народжується поезія.

Згодом, в 2020 році  від видавництва «Час Змін Інформ» вийшли дні збірки автора «Інтонації серця» та  «На всі голоси».

Книга «Інтонації серця» – інтимна лірика,  чуттєва сповідь з різними тональностями. Це світ кохання – причина і наслідок, біль і зцілення, спротив і покора.

Збірка «На всі голоси» містить громадську лірику різних періодів творчості Ніни Ковальчук. В книзі  автор висловлює свою любов до України, біль трагічних сторінок нашої історії, тривоги і виклики сьогодення.

Свої твори поетеса друкувала  в різних художньо-публіцистичних виданнях, таких як альманахах «Ковток життя» (2018) та «Душа автора» (2018).

На подію завітали поціновувачі таланту поетеси, журналісти, читачі та бібліотекарі. В ошатній виставковій залі прозвучало багато вдячних виступів усіх тих, хто захоплюється поезією пані Ніни.

Дуже емоційно висловилася про творчість поетеси голова ГО «Правова єдність» Ольга Настіна. Прозвучав виступ від завідуючої  бібліотекою №6 Надії Гаврилової, яка  однією з перших відкрила для нас талант поетеси. Палка шанувальниця творчості авторки,  наша колега Майя  Боженко, натхненно читала її поезію. Завітала на зустріч відома в нашому місті письменниця Ганна Ручай,  яка  дуже компетентно оцінила талант Ніни Ковальчук.

А ще були неймовірні музичні виступи. У виконанні учениці школи мистецтв імені Якова Яциневича  по класу домри  Степаненко Амалії прозвучали  мотиви українських мелодій в подарунок для усіх присутніх.  А від самодіяльного вокального ансамблю української пісні «Кумасі» були -  чарівні «Вишиванка» та «Розпустили кучері дівчата», виконані акапельно .

Зустріч проходила на дуже щемливій хвилі, в очах багатьох  присутніх бриніли сльози. Але це сльози поезійної терапії, як для гостей, так і для самої поетеси.

Тож, з впевненістю можу сказати, що в поезії Ніни Ковальчук можна побачити цілий Всесвіт, відчути різні емоції, зцілитися від болю і отримати неймовірну насолоду, смакуючи її твори.

                                                                                                              Світлана Хмільова



Немає коментарів:

Дописати коментар