середа, 26 липня 2023 р.

Український етномагнетизм Галини Пагутяк

Пряма, дуже вразлива і надзвичайно зворушлива, Галина Пагутяк  (справжнє ім’я Галина Москалець) 26 липня  святкує своє 65-річчя.

Про неї український літератор і віце- президент Асоціації українських письменників Юрій Винничук якось написав, що вона увійшла в літературу зовсім не тими дверима, що входили інші письменники радянської доби, їй вдалось обійтися без творів, яких вимагала епоха, але вона зуміла читачам подарувати твори, яких вимагала душа.

Творчість Галини Пагутяк оповита особливим потойбічним відчуттям, духом гірських легенд та містики Карпат. Вона має дуже глибинні фольклорні витоки, оскільки переосмислює народні повір’я, замовляння та перекази, звертається до тематики ворожіння та таємничих сторінок історії. Велику роль в цьому відіграє і постать самої письменниці. Біографія Галини Пагутяк – це історія жінки, котра походить із старовинного роду, до якого, за переказами, має відношення легендарний Влад Цепеш, відомий у культурі як Влад Дракула. З дитинства письменниця любила природу та читання, а вже з молодості почала активно творити. Її перші оповідання, котрі припали на радянський період, не поспішали друкувати, однак Галина Пагутяк не здавалася і вперто йшла до мети. Пік її творчого злету припав на 1990-2000 роки і був оцінений багатьма літературними відзнаками, включаючи Національну премію України імені Тараса Шевченка.

У творчому доробку Галини Пагутяк більше 20 книг, більшість з яких є у фондах нашої бібліотеки. Ознайомитися з ними можна завітавши до книгозбірні та переглянувши виставку  «Український етномагнетизм Галини Пагутяк».







 

Немає коментарів:

Дописати коментар