четвер, 7 травня 2020 р.

Чим Біла Церква завдячує Георгію Побідоносцю


Сьогодні Православна Церква вшановує пам'ять великомученика Георгія Побідоносця. Святий Георгій. Cвятий Юрій. Святий Юр, Юрій-Змієборець, Георгій Переможець (від грец. агіос Георгіос) — святий, мученик і воїн, патрон візантійських імператорів, а пізніше і руських (українських) князів, зокрема князів Коріятовичів. Святий Георгій є однією з найвідоміших постатей в християнському світі, його історія надихала митців протягом століть.
Батько Георгія обіймав високу посаду в римському війську, однак незабаром його скарали на смерть за Христа. Святий Георгій вступив на військову службу і завдяки своїм здібностям і мужності, виявлених у боях, вже в молодості одержав звання полководця і трибуна при імператорі Діоклетіані. Він стає радником, супутником, наближеним імператора.
Однак, коли Діоклетіан почав гоніння на християн, Святий Георгій не вагаючись відмовився від слави, почестей і земних благ і встав на захист віри свого батька — християнства. Міцний, непоборний воїн, він зазнав тяжких мук за сповідування Христа і загинув від них. І за цей подвиг в ім’я віри Церква нарекла його Побідоносцем.

Саме з місця особливого шанування Святого Великомученика Георгія Побідоносця почалося хрещення Київської Русі. Князь Володимир прийняв Святе хрещення в Криму біля Корсуня (Херсонеса) у Георгіївському монастирі.
Особливо багато для утвердження вшановування Святого Георгія зробив київський князь Ярослав Мудрий, який прийняв при хрещенні його ім’я. За версією дослідників, на честь свого святого заступника в 1030 р. він засновує місто Юр’їв (зараз Біла Церква).
Святий Георгій (Юрій) — покровитель Англії, Грузії, Каталонії, Палестини, Португалії, Іспанських королів, Візантійських імператорів, Руських князів та грецької армії.
З багатьох чудес, здійснених святим великомучеником, найбільш відоме відображене в іконографії - це поразка змія, що жив в озері біля підніжжя Ліванських гір поблизу Бейрута і пожирав людей. Убивши змія, святий Георгій позбавив від вірної загибелі царську дочку, якій належало стати черговою жертвою змія.

Немає коментарів:

Дописати коментар