неділю, 3 травня 2020 р.

Вдячні за служіння суспільству


Сьогодні, 3 травня, відзначається День свободи преси, що є чудовою нагодою подякувати журналістам за мужність і рішучість. Спасибі вам за те, що повсякчас ризикуючи, ведете запеклу боротьбу  аби отримати і донести до людей правдиву інформацію.

У цей особливий день хочемо розказати читачам про Пу́літцерівську пре́мію – одну з найпрестижніших премій у галузі журналістики. З 1917 року премія вручається щорічно в перший понеділок травня опікунами Колумбійського університету в Нью-Йорку.

Заснував премію американський журналіст і видавець угорського походження Джо́зеф Пу́літцер. До списку заслуг цього чоловіка належить звання засновника нового типу публіцистики – «нового журналізму», що передбачав відмову від поверхневості та «докопування до суті».


Ганяючись за сенсаціями, Пулітцер вдавався до крайнощів, переобтяжуючи «The Post-Dispatch» матеріалами про вбивства, злочини, секс тощо. У газеті також публікувалися скандальні історії з життя еліти Сент-Луїса. З'являлися статті під заголовками: «Боси Сент-Луїса», «Парочка перелюбників», «Чи пиячить містер Тюдор?». Такі матеріали не гребували перебільшеннями, напівправдою у виставленні громадян на загальне посміховисько, тож Пуліцер вважається ще й родоначальником жанру «жовтої преси».

У 2009 році премія вручається за 21 номінацію. 14 із них пов'язані з журналістикою: Перша категорія і єдина до нині, за яку дають золоту медаль, – це «Служіння суспільству» (Public service). Далі слідують номінації  «За висвітлення місцевих новин»; «За видатне розслідування»; «За майстерність»; «За видатну подачу сенсаційного матеріалу»; «За розкриття національної теми»; «За міжнародний репортаж»; «За нарис»; «За коментар»; «За художню критику»; «За редакційний коментар»; «За карикатури»; «За новинну фотографію»; «За художню фотографію».

Та, без сумніву, це видатна людина, що зробила чимало не тільки для американської, але й світової преси. Гроші ж, які він залишив по собі, стали основою для створення премії, яка зараз є однією з найпочесніших. Окрім журналістики, Пу́літцерівську премію також вручають за досягнення в галузі літератури, музики й театру. Нагорода за американськими мірками вважається невеликою – 10 тисяч доларів, але її престижність – виняткова.

Немає коментарів:

Дописати коментар